Při brexitu využijeme zkušenosti z dělení ČSFR, navrhují Slováci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovensko, které bude od 1. července předsedat Evropské unii, chce při jednáních o vystoupení Británie z osmadvacítky využít zkušenosti z dělení Československa. Bratislava také souhlasí s tím, aby Londýn formální žádost o vystoupení z unie podal co nejdříve. Po jednání šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka s ministrem zahraničí Německa Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně to potvrdil mluvčí slovenského ministerstva Peter Stano.

„Ministři hovořili o tom, jak by měla Evropská unie postupovat v této historické situaci, kdy se připravuje odchod jednoho člena EU. Ministr Lajčák zdůraznil, že výstupový proces Británie bude hlavní prioritou našeho předsednictví,“ uvedl Stano.

„A v této souvislosti též poukázal na zkušenost Slovenska z dělení bývalé Československé federace, kdy navzdory mnohým emocím v procesu převládla v jednáních zodpovědnost a podařilo se dojít k dobrým smlouvám pro oba nástupnické státy a pro jejich občany,“ dodal mluvčí slovenské diplomacie.

O tom, že by Británie měla zahájit rozhovory o vystoupení své země z EU co nejdříve, jsou přesvědčeny i další unijní státy. Lajčák už dříve řekl, že ostatní země unie mají „velký problém“ s oznámením britského premiéra Davida Camerona, který chce začátek rozhovorů nechat až na svého nástupce.

EU Británii už nic nenabídne, aby si ji udržela, řekl Gabriel
Evropská unie neučiní Británii po referendu o brexitu žádné další nabídky, aby zemi v evropském bloku udržela. Řekl to v německém tisku vicekancléř a předseda sociální demokracie Sigmar Gabriel.

Na rozdíl od kancléřky Angely Merkelové, která po oznámení výsledků referenda volila spíše smířlivý tón a vyzývala k jednáním s jasnou hlavou, si Gabriel nebral servítky. „Nelze být jen tak trochu těhotná. Tedy ani být polovičním partnerem,“ uvedl vicekancléř podle agentury Reuters.

Britský premiér David Cameron podle něj vypsáním referenda udělal „velkou a historickou chybu“. Bývalého londýnského starostu a jednu z vedoucích osobností kampaně za brexit Borise Johnsona podle Gabriela „lidé jednou proklejí“.