Při vlakovém neštěstí u Santiaga zahynulo 78 lidí. Souprava jela moc rychle

Jeřáby odstraňují zničenou soupravu po tragické nehodě u španělského města Santiago de Compostela.

Jeřáby odstraňují zničenou soupravu po tragické nehodě u španělského města Santiago de Compostela. Zdroj: ctk/AP

Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Ošetřování pasažérů po železničním neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
10
Fotogalerie
Nejméně 78 lidí zemřelo a 140 osob bylo zraněno při středeční vlakové nehodě ve Španělsku. Osobní vlak vykolejil okolo deváté hodiny večerní v zatáčce poblíž města Santiago de Compostela. Nehodu údajně způsobila příliš vysoká rychlost. Souprava vjela do zatáčky téměř dvoustovkou, v místě ale byla povolená osmdesátka.

„Bylo to tak rychlé… Vypadalo to, jako by se vlak v zatáčce začal vlnit a pak se vagóny začaly vršit jeden na druhý,“ popsal nehodu rozhlasové stanici Cadena Ser jeden z cestujících.

Záchranáři našli 73 mrtvých v troskách soupravy, pět dalších pasažérů zemřelo po převozu do nemocnice. V kritickém stavu je podle médií dalších 20 zraněných. Podle české ambasády v Madridu nejsou mezi dosud známými oběťmi žádní Češi.

Nehoda řadí mezi nejtěžší železniční tragédie v historii Španělska
Zároveň je druhým nejhorším vlakovým neštěstím v Evropě za posledních dvacet let. Více obětí – 101 – si vyžádala jen nehoda německého rychlovlaku u města Eschede v červnu 1998. Ještě více lidí zemřelo na železnici, a to také ve Španělsku, v březnu 2004, tehdy ale šlo o sérii teroristických útoků se 191 mrtvými.

Vlak státní železniční společnosti Renfe přepravoval 218 pasažérů na trase z Madridu do města Ferrol na severozápadě země. Vykolejil v ostré zatáčce. Souprava měla 13 vagonů, z toho čtyři se během nehody převrátily na střechu. Do místa nehody se sjeli záchranáři, kteří vyprošťovali zraněné z poničených vagonů.

Rychlovlak Alvia jezdí rychlostí až 250 kilometrů v hodině. U Santiaga de Compostela ale musí jet omezenou rychlostí kvůli řadě zatáček. Osudná zatáčka zhruba tři kilometry od nádraží v Santiagu je jednou z nejostřejších na trati a rychlost je zde omezena na 80 kilometrů v hodině. Deník El País s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním uvedl, že vlak do zatáčky vjel rychlostí 190 km/hod..

Informaci o vysoké rychlosti údajně potvrdil jeden ze dvou strojvedoucích, kteří oba nehodu přežili. Strojvedoucí krátce po nehodě komunikoval vysílačkou s nedalekou stanicí: tvrdil, že má bolesti v zádech a není schopen dostat se z kabiny. „Doufám, že nebudou mrtví, protože bych je měl na svědomí,“ prohlásil údajně.

Na místo tragédie, kde stále pokračují záchranné práce, dorazil premiér Mariano Rajoy, který je rodákem ze Santiaga de Compostela. Severošpanělské Santiago de Compostela je známé jako cíl katolických poutníků. Dnes ve městě začínají tradiční svatojakubské slavnosti.