Prigožin zemřel při pádu letadla, s ním i další velitelé wagnerovců, potvrdili vyšetřovatelé

Neformální Prigožinův památník v Petrohradu

Neformální Prigožinův památník v Petrohradu Zdroj: ČTK / AP / Dmitri Lovetsky

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl na palubě letadla, které se ve středu zřítilo na severozápadě Ruska, potvrdili vyšetřovatelé na základě analýzy DNA. Identita všech deseti zemřelých souhlasí se jmény uvedenými na seznamu pasažérů.

S Prigožinem cestovali mimo jiné i vojenský velitel žoldnéřské skupiny a někdejší pracovní ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrij Utkin a šéf logistiky Wagnerovy skupiny Valerij Čekalov.

Tomu, že Prigožin zahynul při pádu letadla, nasvědčovala mimo jiné čtvrteční kondolence ruského prezidenta Vladimira Putina jeho blízkým. Spekuluje se, že letadlo bylo sestřeleno či zničeno bombou, a to v odvetě za to, že se Wagnerova skupina v červnu postavila proti ruskému vedení.

Letadlo se ve středu zřítilo v Tverské oblasti, příčina neštěstí není dosud známá. K příčině se v dnešním prohlášení nevyjádřili ani vyšetřovatelé. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina v pátek jako „absolutní lež“ odmítl podezření, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Ukrajina nemá s předpokládanou smrtí šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina nic společného, i když by jí mohla v jistém smyslu prospět, uvedl ve čtvrtek podle agentury Unian ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polský premiér Mateusz Morawiecki naopak vyjádřil obavu, že bez Prigožina hrozba ze strany jeho Wagnerovy soukromé vojenské společnosti pro Polsko zesílí. Podle Morawieckého totiž hrozí, že wagnerovci nyní přejdou pod vedení ruského prezidenta Putina.