Primark chce otevřít více než sto nových prodejen. Německo utáhne covidové restrikce

Irský maloobchodní řetězec s levnými oděvy Primark chce v příštích pěti letech otevřít více než stovku nových prodejen.

Irský maloobchodní řetězec s levnými oděvy Primark chce v příštích pěti letech otevřít více než stovku nových prodejen. Zdroj: e15.cz

Německo zřejmě příští týden výrazně zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Na snímku spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) a její pravděpodobný nástupce Olaf Scholz (SPD).
Soud Evropské unie začal projednávat česko-polský spor o těžbu v hnědouhelném dole Turów.
Andrej Babiš (ANO) dostal od mezinárodní skupiny environmentalistů anticenu za své vystoupení na klimatickém summitu v Británii. Na snímku s britským premiérem Borisem Johnsonem.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Německo čelí pandemii neočkovaných 

V Německu v úterý přibylo rekordních 39 676 pozitivně testovaných lidí na COVID-19. Jedná se o vůbec nejvyšší denní přírůstek v zemi od začátku pandemie. Formující se nová německá vláda, kterou pravděpodobně budou tvořit sociální demokraté, strana Zelených a liberální svobodní demokraté, se shodla na zavedení nových opatření proti šíření nákazy. Návrh, který chce koalice protlačit Spolkovým sněmem příští týden, počítá třeba s povinným nošením roušek nebo omezeními pro cestování a veřejné akce. Trojice stran naopak vyloučila plošné zavírání škol a ekonomiky. Dosluhující německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) označil současný nárůst čísel za „masivní pandemii neočkovaných“.    

Evropský soud otevřel spor o Turów

Soudní dvůr Evropské unie začal projednávat česko-polský spor o těžbu v hnědouhelném dole Turów. Zástupce české strany na úvod jednání prohlásil, že důvody k žalobě stále trvají, neboť Polsko porušuje mimo jiné unijní pravidla o ochraně životního prostředí. Varšava má na věc dlouhodobě opačný názor a navzdory už dříve udělené pokutě označuje české námitky za nepodložené a odmítá se podřídit předběžnému soudnímu příkazu k přerušení prací v dole. Obě země se paralelně pokoušejí vyřešit situaci pomocí mezivládní dohody. Zatím se jim však ke kompromisu dospět nepodařilo.

Z trhů a burz 

Akcie v Evropě i USA padaly, Tesla oslabila o 12 procent

Americké akcie v úterý zlevnily. Investoři především vybírali zisky po předchozím růstu. Dolů burzy táhly například cenné papíry Microsoftu či Meta Platforms (provozovatel Facebooku a Instagramu). V prudkém poklesu pokračovaly také cenné papíry výrobce elektromobilů Tesla, jež pozbyly bezmála 12 procent. Index S&P 500 celkově odepsal 0,35 procenta. Dow se snížil o 0,31 procenta a Nasdaq klesl o 0,6 procenta. S podobnými výsledky uzavřely včerejší obchodování také akciové trhy v západní Evropě. Celoevropský ukazatel STOXX Europe 600 oslabil o 0,19 procenta. Britský FTSE 100 se propadl o 0,36 procenta. Německý DAX odevzdal 0,04 procenta a francouzský CAC 40 skončil ve ztrátě 0,06 procenta.  

Primark chystá mohutnou expanzi

Irský maloobchodní řetězec s levným oblečením Primark plánuje v příštích pěti letech otevřít přes sto nových prodejen po celém světě. Svoji přítomnost posílí zejména ve Spojených státech, Francii, Španělsku a Itálii. Vlastník Primarku, společnost Associated British Foods (ABF), totiž počítá s návratem silných tržeb, jakmile se zmiňované státy zotaví z pandemie koronaviru. Akcie ABF, s nimiž se obchoduje na londýnské burze, díky této zprávě v úterý zdražily o více než osm procent. Primark letos otevřel svůj první kamenný obchod i v Praze. Aktuálně provozuje 398 prodejen ve čtrnácti zemích. 

Tweet dne

Český premiér Andrej Babiš (ANO) získal od mezinárodní skupiny environmentalistů Climate Action Network anticenu „Fosilie dne“. Babiš si ji „vysloužil“ za své vystoupení na klimatickém summitu OSN v Glasgow, které podle aktivistů připomínalo spíše projev na konferenci popíračů klimatických změn. Stejnou anticenu skupina udělila také Velké Británii, Saúdské Arábii a Mexiku.   

Stane se dnes

  • Začíná plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci budou diskutovat s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem o výsledcích říjnového summitu, jehož tématy byly zejména vysoké ceny energií a migrační krize na běloruských hranicích.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přijme v Paříži viceprezidentku USA Kamalu Harrisovou.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Ruské federace za třetí kvartál.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí oznámí americký mediální konglomerát The Walt Disney Company.
  • Spojené státy zveřejní data o vývoji říjnové inflace