Přímé čínské investice v zahraničí vzrostly o desítky procent

Čína, export

Čína, export Zdroj: profimedia.cz

Liaoning, první čínská letadlová loď
Raketa Dlouhý pochod
Čínský jüan
Čínský jüan
PSBC
12
Fotogalerie

Přímé nefinanční investice, které Čína letos uskutečnila v zahraničí, pravděpodobně vykážou nárůst o více než polovinu na 1,12 bilionu jüanů (4,2 bilionu korun), zatímco loni činily 735 miliard jüanů. Řekl to dnes čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng. Měly by tak být vyšší než přímé zahraniční investice v Číně, u kterých se čeká růst pouze na 785 miliard jüanů z loňských 781 miliard jüanů.

V samotném listopadu se přímé investice v zahraničí podle oficiálních údajů ministerstva obchodu zvýšily o téměř 77 procent. Za celé období od ledna do listopadu stouply o zhruba 55 procent.

Čínu v poslední době znepokojuje oslabování domácí měny a sílící odliv kapitálu do zahraničí. Peking proto zavádí řadu opatření, jejichž cílem je zpřísnit kontrolu nad investicemi v cizině.

Ministr obchodu řekl, že vláda bude v příštím roce podporovat zdravý a spořádaný vývoj investic směřujících do zahraničí. Zároveň hodlá zmírnit restrikce pro zahraniční investice v Číně. Bližší podrobnosti o tomto kroku však ministerstvo neposkytlo. ¨

Peking již tento měsíc zveřejnil návrh pravidel pro zahraniční investice, která podle něj zvýší otevřenost vůči světu, uvedla agentura Reuters.