Příměří je dojednáno, tvrdí Hamas. Izrael to popírá

Obyvatelé Gazy čekají na ulici na konec náletu

Obyvatelé Gazy čekají na ulici na konec náletu Zdroj: profimedia.cz

Egypt dokázal vyjednat ukončení palby v pásmu Gazy, příměří mezi Izraelem a hnutím Hamas by mělo začít platit o půlnoci. Tvrdí to zdroj agentury Reuters z Hamasu. Izrael to popírá

„Bylo dosaženo dohody o příměří. Bude ohlášeno v devět hodin (21:00 středoevropského času) a začne platit o půlnoci,“ řekl Reuters Ayman Taha. Egypstký prezident Muhammad Mursí už dříve podle místních médií prohlásil, že izraelský útok proti Gaze skončí ještě v úterý.

Izraelský vládní mluvčí Mark Regev ale CNN řekl, že „dohoda o příměří ještě není vyjednána a že se stále rokuje“. Podle CNN jsou Izraelci ochotni dohodu podepsat až poté, co Hamas dodrží bezpodmínečný čtyřiadvacetihodinový klid zbraní.

Tel Aviv pásmu Gazy hrozil pozemní invazí. „Žádná země by netolerovala raketové útoky na své města a své obyvatele,“ reagoval dříve v OSN izraelský premiér Benjamin Netanyahu na výzvy mezinárodního společenství k uzavření příměří.

Izrael dnes bombardoval na sto míst v Gaze včetně skladů munice a sídla Národní islámské banky. Podle Hamasu bylo při útocích zabito šest Palestinců. Izraelská policie naopak tvrdí, že z Gazy bylo od rána vypáleno přes 150 raket.