Příměří na korejském poloostrově? Prezident Mun Če-in chce vyjednávat s Kim Čong-unem

KLDR otestovala mezikontinentální střelu, Jihokorejci s USA odpověděli cvičením

KLDR otestovala mezikontinentální střelu, Jihokorejci s USA odpověděli cvičením Zdroj: Reuters

KLDR otestovala mezikontinentální střelu, Jihokorejci s USA odpověděli cvičením
Armády Jižní Koreje a USA v reakci na severokorejský test odpálily devět raket
Trénink jihokorejských speciálních jednotek
Donald Trump a prezident Jižní Koreje  Moon Jae při setkání v Bílém domě.
Donald Trump a prezident Jižní Koreje  Moon Jae při setkání v Bílém domě.
6
Fotogalerie

Jihokorejský prezident Mun Če-in se chce sejít k jednáním s vůdcem znepřátelené Severní Koreje Kim Čong-unem v době, kdy mezi oběma zeměmi panuje zvýšené napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým testům. Mun rovněž prohlásil, že by chtěl obnovit setkávání rodin z obou stran hranice či zastavit nepřátelské aktivity podél ostře střežené hranice.

"Současná situace, při níž neexistuje kontakt mezi odpovídajícími úřady Jihu a Severu (Koreje), je velmi nebezpečná. Jsem připraven se sejít s předsedou Kim Čong-unem ze Severní Koreje kdykoli a kdekoli, pokud budou splněny podmínky a pokud to bude příležitost k uvolnění napětí a konfrontace na Korejském poloostrově," řekl liberální jihokorejský lídr, který se chopil úřadu letos po odvolané konzervativní předchůdkyni v úřadě, sesazené prezidentce Pak Kun-hje.

Narozdíl od ní má například méně vstřícný přístup k americkému systému protiraketové obrany THAAD, který je pro Pchjongjang jedním ze symbolů dráždivé americké vojenské přítomnosti v oblasti.

Mun se ve středu vyslovil pro přísnější sankce vůči KLDR v reakci na testy mezikontinentálních balistických střel. Pchjongjang naopak považuje za provokace společná americko-korejská vojenská cvičení.