Příměří v obchodní válce. Trump: Čína souhlasila se snížením cel na osobní vozy

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Prezident USA Donald Trump oznámil, že Čína souhlasila se „snížením a odstraněním“ cel na dovoz osobních vozů z USA. Tato cla nyní činí 40 procent. Trump to bez dalších podrobností sdělil na svém twitterovém účtu krátce poté, co se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem dohodl na summitu G20 na 90denním příměří v obchodním sporu. Čína žádné prohlášení ke clům na automobily neučinila.

Peking v rámci odvetných opatření za americká cla v červenci zavedl na vozy vyráběné v USA mimořádné clo ve výši 25 procent, takže celkový tarif dosáhl 40 procent. Trump minulý týden nadřídil úřadům přezkum těchto čínských cel. Spojené státy nyní na dovoz osobních vozů z Číny uplatňují sazbu 27,5 procenta.

Každé snížení nebo zrušení dodatečných cel je přínosem pro výrobce automobilů, jako jsou Tesla, BMW a Daimler, kteří vyrábějí automobily v USA a vyvážejí je do Číny. Dodatečná cla zpomalila prodeje dovážených automobilů na čínském trhu, který je největší na světě a který zřejmě vykáže letos první propad za více než dvacet let.

O možnosti snížit sazby na dovoz automobilů z USA obě stany podle zdrojů agentury Bloomberg obeznámených se situací jednaly už před summitem v Buenos Aires. Rozsah a načasování tohoto snížení ale podle zdrojů nebyly jasné.

V obchodním sporu, který otřásl finančními trhy a ohrožuje světový ekonomický růst, se Spojené státy a Čína na právě skončeném summitu G20 v Argentině domluvily na 90denním příměří. Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA. Oznámil to Bílý dům po jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Trump slíbil, že od 1. ledna nezvýší clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun), na 25 procent ze současných deseti procent. Nebudou zavedena ani žádná jiná cla. Peking pak souhlasil, že koupí blíže neurčený, ale velmi podstatný objem zemědělského, energetického a průmyslového zboží a dalších produktů z USA.