Komentář Julie Urbišové: Povolební kvas si žádá oběti

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Máme za sebou šílený týden, loučí se jeden z moderátorů pátečního zpravodajského bloku. Počkej, oponuje druhý, je sice pátek, ale myslím, že zatím nic nekončí – být na místě diváka (otáčí se do kamery), zůstanu celý víkend blízko televize, protože se ještě bude něco dít.

Americká zpravodajská televize je z velké části show. V povolební hysterii, která zřejmě vyústí v přepočítávání hlasů na Floridě a kterou provází vynucená rezignace ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, se dají čekat další a další „breaking news“. Show musí pokračovat.

Tak si to shrňme: Senát zůstává republikánům, ve Sněmovně reprezentantů mají nově většinu demokraté. Současné administrativě budou komplikovat život, co to půjde. Prezident Trump si volby i tak vyložil jako naprostý úspěch. Státy jako Florida, Georgia či Ohio, kde předvolební průzkumy nahrávaly demokratům, nakonec zčervenaly. Bílý dům ví, že toho je třeba využít, a stejně dobře na nejlepší washingtonské adrese vědí, že úterní volby naznačily, jak to dopadne za dva roky v těch prezidentských.

Odvolání Sessionse, původně velkého Trumpova podporovatele, celkově zapadá do představ o dalším vývoji. Jak Trump říká, má za sebou skvělé dva roky. Další dva roky musí tuhle představu u svých voličů uchovat netknutou.

Když loni na jaře Sessions nechal volnou ruku vyšetřovateli Robertu Muellerovi ve věci ruského ovlivňování voleb, Trump si toho samozřejmě všiml. Následoval více než rok otevřené kritiky a tlaku z Bílého domu směrem k šéfovi spravedlnosti. Teď je dokonáno.

Sestřelením Sessionse pouhý den po volbách si Trump otevírá několik cest. Tou první je dosazení loajálního člověka na Sessionsův post ve snaze ukončit Muellerovo vyšetřování. Víme, že spravedlnost prozatím povede Matthew Whitaker, dosavadní personální šéf ministerstva. O něm Trump nejméně desetkrát prohlásil, že je to schopný muž, kterého ale prý osobně vůbec nezná. Víme, že nový ministr by měl přijít do konce roku.

Co ale nevíme a co je teď nejžhavější otázkou ve Washingtonu, je to, zda Whitaker využije své pozice a ovlivní či zablokuje „ruské“ vyšetřování. Že by to tak mohlo být, napovídají vyjádření z loňského léta. Tehdy Whitaker v roli právního experta na stanici CNN kritizoval Muellerovy postupy. Mimo jiné prohlásil, že Mueller zachází moc daleko, když zkoumá finanční propojení mezi Ruskem a Trumpovou rodinou. Podle zdrojů NBC byl zase Whitaker na ministerstvu spravedlnosti údajně znám pod přezdívkou „agent Bílého domu“.

Na druhé straně práce zvláštního vyšetřovatele FBI Muellera je podle amerických médií pomalu u konce. Zatím se neví, kdy a jestli vůbec se výsledky dostanou na veřejnost. Trump si to asi přát nebude. S žádným z pravděpodobných výsledků prezident spokojený nebude. Nelze proto vyloučit, že místo výsledků šetření se mnohem dříve dočkáme jiných breaking news s Muellerem v hlavní roli.

Autorka je novinářka žijící v New Orleansu