Příměří vypršelo. Saúdská Arábie bombardovala okolí jemenské metropole Saná

Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky

Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky Zdroj: CTK

Jemen
Na amerických zastupitelských úřadech v zahraničí panují v současnosti zvýšená bezpečnostní opatření kvůli násilnostem, které v posledních dnech propukly například v Jemenu, Egyptě nebo Libyi, kde lidé protestovali proti filmu údajně znevažujícímu proroka Mohameda.  (Foto ČTK)
Jemenská vláda útok na ambasádu USA v Saná odsoudila, stojí v prohlášení zaslaném jemenskou ambasádou v USA agentuře Reuters. "Jemenská vláda dodrží své mezinárodní závazky týkající se zajištění bezpečnosti diplomatů a zvýší bezpečnostní přítomnost v okolí všech zahraničních zastupitelských úřadů," ujišťuje prohlášení.  (Foto ČTK)
Bezpečnostním silám se podařilo s pomocí vodních děl a střelby do vzduchu demonstranty odrazit. Jemenská ambasáda ve Washingtonu podle agentury Reuters sdělila, že při incidentu v Saná neutrpěl nikdo žádnou újmu.  (Foto ČTK)
Papež přijíždí na Blízký východ jen den poté, co několik tisíc demonstrantů pobouřených filmem údajně znevažujícím proroka Mohameda zaútočilo dnes ráno na ambasádu Spojených států v Jemenu.  (Foto ČTK)
21
Fotogalerie

Koalice vedená Saúdskou Arábií dnes před úsvitem podnikla nálety v okolí jemenské metropole Saná.  Stalo se tak několik hodin po vypršení 72hodinového příměří mezi vládou a povstalci.

Cílem leteckých úderů byla podle nich vojenská zařízení šíitských rebelů, kteří bojují proti mezinárodně uznávané vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Informace o škodách nebo obětech nejsou zatím k dispozici.

Příměří, které skončilo v noci na dnešek a na jehož zprostředkování se podílel zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad, mělo vytvořit podmínky pro zahájení rozhovorů o ukončení občanské války. Ta v nejchudší zemi arabského světa trvá už více než půldruhého roku.

Klid zbraní měl také umožnit dodávku naléhavé humanitární pomoci obyvatelstvu oblasti, kde se bojuje. Ustaly ale jen nálety, pozemní boje pokračovaly, přičemž obě strany se vzájemně obviňovaly z porušování příměří.

Zmocněnec OSN v sobotu vyzval obě strany, aby příměří prodloužily o dalších 72 hodin.

Konflikt mezi vládou a šíitskými rebely v Jemenu trvá od roku 2014. Šíité nejprve obsadili Saná a postupně dobývali další území. Od loňského března jemenskou vládu podporuje koalice vedená Saúdskou Arábií. Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo více než 10 tisíc lidí, především civilistů.