Příště poletím v bombardéru, vzkázal Rumunsku ruský vicepremiér

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin Zdroj: CC BY-SA 3.0: A. Savin

Rumunská vláda žádá Rusko o vysvětlení výroku vicepremiéra Dmitrije Rogozina. Ten na zákaz přeletu svého letadla přes rumunské území reagoval prohlášením, že příště poletí v bombardéru. Rogozin patří mezi ruské představitele postižené sankcemi EU, které zakazují vstup na území členských států.

Ruský vicepremiér na svém twitterovém účtu popuzeně reagoval na to, že jej rumunské stíhačky odklonily mimo vzdušný prostor Rumunska, když se pokoušel dostat do Ruska po své návštěvě proruské moldavské oblasti Podněstří. Podobně dopadl při pokusu přeletět přes Ukrajinu.

„Na žádost USA Rumunsko uzavřelo mému letadlu svůj vzdušný prostor. Ukrajina mě znovu přeletět nenechá. Příště poletím na palubě TU-160,“ oznámil svůj záměr využít největší ruský strategický bombardér.

Rumunské ministerstvo zahraničí se na Moskvu obrátilo se žádostí o vysvětlení, zda Rogozinova slova představují „oficiální postoj Ruské federace k Rumunsku jako členovi EU a NATO“. Bukurešť komentář označila s ohledem na současnou situaci napjatou kvůli ukrajinské krizi za velmi vážná slova. Moskva zatím neodpověděla, Rogozin ale už na Twitteru neformálně slíbil, že odpověď dorazí.

Rogozin je mezi několika desítkami ruských politiků a finančníků, na něž EU uvalila sankce v souvislosti s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym a přítomností ruských vojsk u východní hranice Ukrajiny. Unie ruským činitelům zakázala vstup a zmrazila majetek.

Příště chce Rogozin navštívit Rumunsko na palubě bombardéru Tu-160Příště chce Rogozin navštívit Rumunsko na palubě bombardéru Tu-160 | Vasilij Zimin - Wikimedia CommonsPříště chce Rogozin navštívit Rumunsko na palubě bombardéru Tu-160

Ruský vicepremiér byl na návštěvě Podněstří u příležitosti oslav konce druhé světové války. Podněstří se od Moldávie oštěpilo v roce 1990 na počátku rozpadu Sovětského svazu. Moldávie samostatnost úzkého území u hranic s Ukrajinou neuznala, fakticky jej ale nekontroluje.

S ohledem na tyto okolnosti zní provokativně i další Rogozinův tweet, ve kterém oznámil, že se „dnes ráno sešel s velením ruských jednotek v Podněstří“.