Příští ruský prezident bude znám až v březnu 2018, dřívější volba prý není možná

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Steven Seagal přebírá ruský pas
Steven Seagal přebírá ruský pas
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimír Putin při návštěvě Arménie
16
Fotogalerie

Volby ruského prezidenta se v roce 2018 uskuteční v zákonné březnové lhůtě, uspořádat hlasování v dřívějším termínu je technicky nemožné. V Moskvě to prohlásila předsedkyně ruské ústřední volební komise Ella Pamfilovová. 

Podle ruských médií tak udělala tečku za spekulacemi o tom, že Kreml může přikročit k volbám už v příštím roce.

Dohady o předčasných volbách se v Rusku pravidelně objevují, jako možný termín komentátoři tipují září 2017. Kreml ale spekulace odmítl s tím, že plány na předčasné hlasování nemá a nikdy neměl. Podle některých politologů by předčasné volby mohly v Rusku uspíšit realizaci potřebných ekonomických reforem.

Prezident Vladimir Putin, který stál v čele státu v letech 2000-2008 a znovu byl zvolen v roce 2012, kandidaturu pro příští volby ještě neoznámil. Lidé z jeho okolí o ní ale nepochybují.

Pamfilovová prohlásila, že uspořádání voleb v příštím roce není technicky možné. "Dovolím si tvrdit, že volby se uskuteční v řádném termínu, tedy v březnu 2018," konstatovala předsedkyně volební komise.

Někteří novináři přesto tvrdí, že Kreml skutečně termín prezidentských voleb chtěl přesunout. Takový scénář by prý byl aktuální v případě vítězství Hillary Clintonové v amerických prezidentských volbách. Podle obav Kremlu by se prý Clintonová, která politiku Moskvy důrazně kritizovala, mohla v roce 2018 pokusit situaci před ruskými volbami destabilizovat. Jakmile byl zvolen prezidentem USA Donald Trump, plány prý padly.

Volby můžete sledovat online ZDE.