Pro peníze na čínský trh s dluhopisy si jde poprvé i země eurozóny

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

jüan
Čínský jüan
3
Fotogalerie

Portugalsko se jako první stát se společnou evropskou měnou rozhodl vydat dluhopisy denominované v jüanech. K jejich úpisu na čínských trzích má dojít příští týden, informuje server CNBC. Jihoevropský stát plánuje tímto způsobem získat dvě miliardy jüanů, v přepočtu 6,7 miliardy korun. Doba splatnosti jsou tři roky.

„Jde o krok, který usnadňuje obsluhu našeho vnějšího dluhu ve střednědobém horizontu,“ uvedl pro CNBC ministr financí Mario Centeno. Celková výše portugalského externího dluhu přesahuje v přepočtu 10,5 bilionu korun.

Lisabon současně prohlubuje už tak relativně těsnou spolupráci s Čínou. Portugalsko je jedním z evropských států s nejvyšším podílem čínských investic, dodává CNBC s tím, že jeho hospodářská kondice se postupně zlepšuje.

Mezi lety 2011 až 2014 Portugalsko prošlo kvůli obtížnému zvládání svých finančních závazků záchranným programem, v posledních letech se vrátilo k růstu HDP. To pozitivně vnímají i ratingové agentury. Minulý týden jedna z nich, Fitch, zlepšila hodnocení Portugalska ze stupně „stabilní“ na „pozitivní“, čímž otevřela prostor pro jeho další vylepšování v průběhu roku.

Země z pobřeží Atlantiku však není prvním členským státem Evropské unie, jenž spoléhá mimo jiné na dluhopisy v jüanech. V roce 2016 ke stejnému kroku přistoupilo Polsko, o dva roky později Maďarsko.