Prokuratura Trumpa viní z držení a šíření utajovaných vojenských informací

Exprezident USA Donald Trump.

Exprezident USA Donald Trump. Zdroj: Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že byl trestně obviněn z přechování utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle. Označil se za nevinného. Floridský soud následně obviněni potvrdil, obvinění se mimo jiné týkají vojenských informací, které měl Trump dokonce sdílet s nepovolanými osobami. 

Americká prokuratura viní Trumpa ze zločinu ve 37 bodech, floridský soud zveřejnil padesátistránkový dokument s obviněním velké poroty. Trump, v některých bodech společně se svým osobním asistentem Waltem Nautou, je obviněn mimo jiné z maření spravedlnosti a držení utajovaných informací, z nichž některé se týkaly vojenských operací a vojenských kapacit jiných států. Některé z těchto informací, konkrétně mapu vojenské operace, Trump podle prokuratury vědomě sdílel s neoprávněnou osobou.

Podle obvinění byly v krabicích v Trumpově kanceláři, koupelně, skladu nebo sále některé z nejcitlivějších amerických vojenských tajemství, včetně informací o americkém jaderném programu, vojenských operacích a kapacitách jiných států, včetně jejich jaderných programů, a amerických plánů akce v případě napadení země. Dokumenty pocházely od ministerstva obrany, Ústřední zpravodajské služby (CIA), Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a dalších agentur.

„V červenci 2021, když už nebyl prezidentem, poskytl Trump rozhovor ve své kanceláři v golfovém klubu The Bedminster Club,“ stojí v obvinění. Trump se tehdy setkal se dvěma lidmi, s nimiž jednal o psaní knihy. Z přepisu nahrávky jednání je patrné, že Trump dotyčným, kteří nedisponovali bezpečnostními prověrkami, ukazuje dokument, který nazývá „přísně tajným“ a „plánem útoku“. „Jako prezident jsem to mohl odtajnit...teď už nemůžu, ale pořád je to tajné,“ řekl Trump podle přepisu zvukového záznamu.

O nahrávce informovala i televizní stanice CNN. „Tajné. Tyhle informace jsou tajné. Podívejte, podívejte se na to. Tohle udělala armáda a dala mi to,“ citovala CNN Trumpa z nahrávky. Na jednání si podle CNN Trump mimo jiné stěžoval na šéfa amerického sboru náčelníků štábů Marka Milleyho. Setkání se datuje do doby krátce poté, co list The New Yorker napsal, že Milley nařídil americkým generálům, aby zajistili, že Trump v závěru svého prezidentského mandátu nevydá žádné rozkazy, které by byly v rozporu se zákonem. Milley se podle listu tehdy obával, že by Trump trval na vojenském útoku na Írán.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy po Trumpově oznámení uvedl, že za bývalým prezidentem stojí a že jeho obvinění představuje temný den pro Spojené státy.

Nové obvinění je pro Trumpa další právní překážkou v jeho snaze vrátit se po volbách v roce 2024 do Bílého domu. NYT píše, že je to vůbec poprvé v americké historii, kdy bývalý prezident čelí federálnímu obvinění. V dubnu si Trump v New Yorku vyslechl obvinění v kauze peněz za mlčení.

„Zkorumpovaná Bidenova administrativa informovala mé právníky, že jsem byl obviněn, pravděpodobně v kauze falešných krabic,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social a dodal, že byl předvolán, aby se v úterý dostavil k federálnímu soudu v Miami. Ve videu exprezident prohlásil, že je „nevinný muž“ a že Spojené státy jsou „národem v úpadku“. „Je to hoax, celé je to hoax,“ prohlásil s tím, že se jedná o „vměšování do voleb“ a snahu zničit jeho pověst.

Problémy bývalého prezidenta se zákonem se stupňují v době, kdy vede kampaň s cílem vrátit se do Bílého domu po volbách na podzim příštího roku. Trump už čelí obžalobě prokuratury v New Yorku, podle níž zfalšoval několik obchodních záznamů ve snaze zakrýt platbu údajné milence v době vrcholící předvolební kampaně v roce 2016. Prokuratura ve státě Georgia zase vyšetřuje pokus Trumpa a jeho spojenců zvrátit nátlakem výsledek volby prezidenta v roce 2020. Nejnovější obvinění je však podle agentury AP zřejmě nejzávažnější.

Trump při odchodu z úřadu na začátku roku 2021 přepravil na Floridu krabice s vládními dokumenty, přestože podle zákona měl všechny oficiální záznamy na konci jeho mandátu převzít Národní archiv. Archiváři od Trumpa sice na začátku roku 2022 převzali 15 krabic obsahujících i dokumenty podléhající utajení, ve floridské rezidenci Mar-a-Lago však zůstávaly další citlivé materiály.

Neochota Trumpova týmu spolupracovat vyústila loni v srpnu v prohlídku jeho bydliště, při níž agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zajistili mimo jiné přes stovku dokumentů označených jako důvěrné, tajné či přísně tajné.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů McCarthy dnes na twitteru uvedl, že stojí při exprezidentovi, přičemž jeho obvinění označil za velkou nespravedlnost a „temný den“ pro USA. „Je nesmyslné, aby prezident obžaloval svého protikandidáta. Joe Biden uchovával tajné dokumenty po celá desetiletí,“ uvedl McCarthy. „Já a každý Američan, který věří v právní stát, stojíme na straně prezidenta Trumpa proti této velké nespravedlnosti,“ dodal.

Trump se v současné době nachází v Bedminsteru ve státě New Jersey. Agentura AP s odkazem na nejmenovanou informovanou osobu uvádí, že prokurátoři Trumpovy právníky kontaktovali krátce předtím, než exprezident oznámil, že byl obviněn. Podle AP Trump do 20 minut od oznámení svého obvinění na základě toho spustil sbírku na svou kampaň do prezidentských voleb v roce 2024.