Proti průběhu běloruských voleb protestovaly tisíce lidí. Zasáhli ozbrojenci, jeden člověk zemřel

Protesty v Bělorusku

Protesty v Bělorusku Zdroj: profimedia

Protesty v Bělorusku
Odpůrci oficiálních výsledků voleb se v Bělorusku střetli s policií (9. 8. 2020)
Odpůrci oficiálních výsledků voleb se v Bělorusku střetli s policií (9. 8. 2020)
Svjatlana Cichanouská
Prezidentské volby v Bělorusku.
31
Fotogalerie

Volby v Bělorusku měly násilnou dohru. V Minsku a dalších běloruských městech se konaly protesty proti jejich výsledku a průběhu. Hlasování probíhalo bez účasti nezávislých pozorovatelů, potvrdilo mandát prezidenta Alexandra Lukašenka. Bezpečnostní síly však proti demonstrantům rázně zakročily. Zemřel nejméně jeden člověk, přejel ho policejní anton. Desítky utrpěly zranění. Kandidátka běloruské opozice na prezidentský úřad Svjatlana Cichanouská vyzvala represivní složky, aby se zřekly násilí, a své stoupence, aby upustili od provokací. Další celostátní protest je svolán na pondělí večer od 18:00 středoevropského časového pásma.

V ulicích Minsku byly tisíce lidí. Bezpečnostní síly nasadily slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla. Místní novináři na sociálních sítích zveřejnili fotky zbitých a zakrvavených demonstrantů. Množství raněných zmiňuje agentura DPA. Agentura AFP i místní novináři píší o zatýkání protestujících.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že bude o počtu zadržených a raněných informovat později.

"Chci připomenout armádě a policii, že jsou součástí národa," apelovala na bezpečnostní síly Cichanouská, jež zároveň od provokací zrazovala své stoupence. "Vím, že běloruský lid se zítra probudí v nové zemi," dodala.

Prohlédněte si fotogalerii:

"Policie v Minsku se drží přísného scénáře prezidenta, ale v některých regionálních městech je to docela jiný obrázek," napsal na twitteru moskevský zpravodaj listu The Independent Oliver Carroll. "Objevují se zprávy, že pořádková policie skládá zbraně a přechází na druhou stranu. Velkou otázkou v nadcházejících dnech bude, které instituce zachovají Lukašenkovi loajalitu," dodal.

Oficiální výsledky voleb zatím nebyly zveřejněny. Podle těch předběžných ale prezidentské klání přesvědčivě vyhrál dosavadní autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko, když získal 79,7 procenta hlasů. Hlavní kandidátka opozice Svjatlana Cichanouská získala podle volební komise 9,9 procenta hlasů. Odhady po hlasování připisovaly Cichanouské 6,8 procenta.

Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů.

V průběhu noci zveřejnily volební výsledky jednotlivé místní volební komise, podle nichž Lukašenko utrpěl těžkou porážku, napsala agentura DPA.