První nákaza ebolou v Evropě: Španělsko potvrdilo nemoc u zdravotní sestry

Převoz španělského kněze do madridské nemocnice

Převoz španělského kněze do madridské nemocnice Zdroj: ctk/ap

Evropa má podle všeho první případ, kdy se na jejím území přímo nakazil člověk ebolou. Jde o zdravotní sestru, která se podle španělských médií nakazila od kněze, jenž byl do nemocnice ve španělské metropoli Madridu se zákeřným virem převezen ze Sierry Leone. Španělská ministryně zdravotnictví Ana Matová dnes večer potvrdila nakažení místní ošetřovatelky, ale zatím nikoli zdroj nákazy.

Podle ministryně úřady stále ještě pracují na zjištění původu nákazy. Zároveň ale přijaly přísná bezpečnostní opatření, jež mají „zaručit bezpečnost občanů“. Podle serveru španělského listu El País pacientka podstoupila dva ověřovací testy, které potvrdily, že má ebolu.

Podle dřívějších informací zdravotní sestra pečovala o devětašedesátiletého duchovního Manuela Garcíu Vieja, který nemoci po převozu do Španělska podlehl na konci září. Prvním, kdo už předtím na ebolu ve Španělsku zemřel, byl misionář Miguel Pajares, který se nakazil v Libérii.

Organizace Lékaři bez hranic dnes oznámila, že se v Sieře Leone nemocí nakazila jejich norská spolupracovnice. Podle norských médií by měla být k ošetření na speciální oddělení nemocnice v Oslu převezena již v úterý.

Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhl k 1. říjnu počet obětí 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.