Půjde Putin k soudu? Vůdce opozice ho žaluje za střet zájmů

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj podal žalobu na prezidenta Vladimira Putina pro podezření ze střetu zájmů. Oznámil to dnes moskevský rozhlas. Podle Navalného šéf Kremlu porušil ruské protikorupční zákony obsahující paragraf, který ukládá státním úředníkům o možném střetu zájmů informovat.

Bezprostředním důvodem žaloby Navalného je aféra s největším ruským petrochemickým holdingem Sibur, jehož zhruba pětinovým vlastníkem je Putinův zeť Kirill Šamalov. Loni v říjnu ruská vláda uvolnila Siburu víc než půldruhé miliardy dolarů z Fondu národního bohatství (FNB) jako státní půjčku na stavbu západosibiřské ropné rafinérie. Půjčka byla podle Navalného poskytnuta na mimořádně nízký úrok. Do FNB ukládá Kreml finanční přebytky z prodeje ropy a zemního plynu.

„Chceme, aby Putin dodržoval ruské zákony,“ řekl rozhlasové stanici Echo Moskvy Navalnyj. Z korupce prý zatím nikdo Putina neobviňuje, je ale povinen dodržovat zákony a informovat veřejnost o možném střetu zájmů, dodal opoziční politik. „Pokud Putin dává peníze firmě, kde je akcionářem manžel jeho potomka, je to klasický střet zájmů. Jako z učebnice,“ poznamenal Navalnyj.

Podle ruských opozičních komentátorů je sice žaloba vzhledem ke stavu ruské justice bez šancí na úspěch, přesto je to správný krok. „Věc se k soudu nikdy nedostane, ale podobné akce jsou nezbytné, aby lidé měli problém korupce ve státních strukturách stále na paměti,“ komentoval Navalného krok politolog Kirill Rogov. Šamalov je manželem Putinovy mladší dcery Jekatěriny, s níž se oženil počátkem roku 2013. Svatba se konala krátce předtím, než Šamalov získal podíl ve společnosti Sibur.

Žaloba na Vladimíra Putina