Putin láká Ukrajince z okupovaných území na ruské pasy

Donbas

Donbas Zdroj: reuters

Uhelný důl v Doněcku
Donbas
Donbas
4
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který dává právo obyvatelům „řady okresů na jihovýchodě Ukrajiny“ získat ruské občanství ve zjednodušeném řízení. Informovala o tom agentura TASS. Rozhodnutí, označené jako humanitární akt, neuvádí, kterých ukrajinských oblastí se zjednodušený režim týká. Podle dřívějších zpráv moskevského tisku jde o regiony ovládané proruskými separatisty. Ukrajina Putinův krok označila za agresi a stěžovala si Radě bezpečnosti OSN.

Podle Putinova dekretu, který se podle Kremlu opírá o všeobecně uznávané zásady a normy mezinárodního práva, jsou ruské úřady povinny žádost o občanství vyřídit ve lhůtě do tří měsíců. Podat žádost mohou občané obývající „jednotlivé okresy Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny,“ uvádí se v dokumentu. Podmínkou obdržení pasu je slib věrnosti Rusku.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin na twitteru napsal, že rozhodnutí Kremlu je pokračováním ruské agrese a vměšováním do vnitřních ukrajinských záležitostí. „Je to nová 'pasová' etapa okupace Donbasu,“ napsal ministr. „Rusko vás zbavilo přítomnosti, a teď vás chce zbavit budoucnosti,“ varoval obyvatele povstaleckých regionů.

Stálý ukrajinský zástupce v OSN Volodymyr Jelčenko oznámil, že se stížností na „drzý krok“ Ruska, který podle něj odporuje minským mírových smlouvám, se obrátil na Radu bezpečnosti OSN. Vzhledem k právu veta, které může Rusko v Radě uplatnit, je možnost reálných diplomatických kroků mlhavá.

Ruský list Kommersant o chystaném Putinově dekretu informoval už v polovině dubna. Napsal, že ruské regiony sousedící s povstaleckými oblastmi Donbasu se připravují na příliv nových ruských občanů. V Rostově na Donu, ležícím nedaleko ukrajinských hranic, v polovině března otevřeli nový migrační úřad ministerstva vnitra a nová infrastruktura pro migranty se buduje i v jiných ruských pohraničních městech.

Putinovo rozhodnutí v rozhovoru pro TASS komentoval kremelský poradce Vladislav Surkov, jeden z hlavních architektů ruské politiky vůči Ukrajině. „Je to krajně významná událost pro občany Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je to povinnost Ruska vůči lidem hovořím a uvažujícím rusky, kteří se teď dostali do tíživé situace kvůli represivním akcím kyjevského režimu... S ruským pasem se budou cítit svobodnější a bezpečnější,“ konstatoval Surkov.

V části Doněcké oblasti kontrolované povstalci žije podle ruského tisku 2,3 milionu lidí, v Luhanské oblasti necelého půldruhého milionu. Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistické moldavské enklávy osídlené většinovými Rusy.