Putin: Obvinění Ruska z ovlivňování voleb v USA jsou hysterická, mají jen odvádět pozornost od problémů

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: reuters

Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Prezident Vladimir Putin odevzdává hlas v ruských parlamentních volbách
Ruský premiér Dmitrij Medveděv a prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin odevzdává svůj hlas v parlamentních volbách
7
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin opět odmítl tvrzení, že Rusko se snaží ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Taková obvinění považuje za hysterická. Putin to prohlásil v projevu na konferenci mezinárodního Valdajského diskuzního klubu v jihoruském Soči.

 

"Ve Spojených státech byla vyvolána hysterie, že Rusko ovlivňuje americké prezidentské volby," řekl s tím, že je to jen úskok, který má zakrýt fakt, že americké politické elity nemají žádné řešení vážných problémů, jako jsou státní dluh či kontrola zbraní.

"Je mnohem snazší odvést pozornost lidí takzvanými ruskými hackery, špióny a vměšováním. Opravdu si někdo myslí, že by Rusko mohlo jakkoli ovlivnit volbu amerického národa? To je snad Amerika nějakou banánovou republikou? Amerika je velká mocnost," dodal.

Putin také hovořil o tom, že jisté kruhy na Západě se snaží zveličit Rusko jako hrozbu, aby se tím zajistily vysoké výdaje na zbrojení a aby vyzdvihly vlastní významnost.

Vláda USA na počátku října veřejně obvinila Rusko z hackerských útoků na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Moskva se následně proti nařčením ohradila a učinil to i Putin, který osočení Ruska označil za předvolební rétoriku Bílého domu a za snahu administrativy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy odvést pozornost od vlastních problémů.

V listopadových volbách se o americký prezidentský úřad utkají demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump. Trump v televizní debatě s Clintonovou prohlásil, že vůbec není jisté, že počítačové útoky podniklo Rusko. Clintonová zase varovala, že Putin chce v Bílém domě loutku. Trump odmítl, že by se mohl stát loutkou, a prohlásil, že se šéfem Kremlu chce spolupracovat.