Putin: Proti zmrazení účtů se chceme bránit právní cestou

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko bude hájit své zájmy právní cestou. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin ohledně blokování ruského státního majetku v Belgii a Francii a zmrazení účtů ruských diplomatických zastoupení v tamních bankách.

Moskva podle Putina neuznává autoritu haagského arbitrážního soudu, jenž loni nařídil vyplatit miliardy dolarů akcionářům fakticky vyvlastněné ropné společnosti Jukos. Právě to je nyní příčinou blokování ruského majetku.

„Budeme hájit své zájmy právní cestou. Náš postoj je jasný: Rusko neuznává autoritu tohoto soudu,“ prohlásil podle agentury AFP Putin v narážce na arbitrážní soud, jenž nařídil vyplacení 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun) akcionářů Jukosu, v jehož čele stál oligarcha a odpůrce Kremlu Michail Chodorkovskij.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov předtím zdůraznil, že Moskva bude uplatňovat princip reciprocity vůči zemím, které zmrazí ruské majetky. Firmy a další ruské hospodářské subjekty se podle Lavrova chtějí obrátit na ruskou justici, aby zmrazila majetky zahraničních firem s vlastnickým podílem příslušných států.

Rusko si v pátek povolalo belgického velvyslance v zemi, aby protestovalo proti blokování ruského státního majetku. Exekuci povolil belgický soud. Belgický velvyslanec v Moskvě si podle BBC vyslechl, že zmrazení ruského majetku je „otevřeně nepřátelský čin“, který „hrubě porušuje uznávané normy mezinárodního práva“.

Rusko zlikvidovalo kdysi mocný Jukos po odsouzení jeho většinového vlastníka Chodorkovského v roce 2005. Chodorkovskij, politický sok Kremlu, byl odsouzen k mnoha letům vězení za údajné defraudace a krádeže obrovských objemů ropy a jeho firma prakticky přestala existovat.

Rusko má peníze vyplatit z rozhodnutí mezinárodní arbitráže z loňského července, Moskva ale výsledek arbitráže neuznává. Bývalí akcionáři Jukosu se sdružili ve společnosti GML, která na ruský stát podala soudní žalobu. Belgický arbitrážní soud žalobě vyhověl a potvrdil právo akcionářů zabavit ruský státní majetek v Belgii v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.