Rusko musí odškodnit akcionáře Jukosu, potvrdil soud

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij Zdroj: ctk

Evropský soud pro lidská práva zamítl odvolání Ruska vůči rozhodnutí, že má zaplatit odškodné 1,9 miliardy eur (52,4 miliardy korun) akcionářům zaniklého ropného gigantu Jukos za vyvlastnění firmy. Ruské ministerstvo spravedlnosti v prohlášení k verdiktu uvedlo, že další kroky Moskvy budou vycházet ze suverénních zájmů Ruska a z ruské ústavy, která je v zemi nejdůležitějším právním dokumentem.

„Veškerý další postup ruského ministerstva spravedlnosti k vynesenému rozsudku bude vycházet z potřeby zajistit suverénní zájmy Ruské federace a bude se opírat o existující národní zákony včetně ústavy Ruské federace, která je na území Ruska nejvyšší právní autoritou,“ oznámila ministerstvo spravedlnosti.

Jukos byl svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku s tržní hodnotou 40 miliard dolarů (882,1 miliardy korun). Kontroloval jej ruský oligarcha a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij. Ten býval nejbohatším člověkem v Rusku, v roce 2003 byl ale zatčen a o dva roky později odsouzen ke čtrnáctiletému vězení za daňové úniky a zpronevěru.

Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin. Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot.

Soud rozhodl o odškodném pro akcionáře v červenci. Uvedl, že Rusko nezajistilo spravedlivý postup při zacházení s Jukosem, porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech.

Akcionáři čekali deset let

Zprávu uvítal bývalý finanční ředitel Jukosu Bruce Misamore. „Akcionáři v pochybnostech čekali více než deset let na odškodnění,“ upozornil. Odškodné se týká více než 55 tisíc bývalých akcionářů.

Nejnovější rozhodnutí soudu zvyšuje tlak na Moskvu, která se potýká s propadem domácí měny, poklesem cen ropy a sankcemi Západu kvůli ukrajinské krizi. Zemi hrozí v příštím roce recese.

Rusko se odvolalo rovněž proti červencovému rozhodnutí arbitrážního soudu v nizozemském Haagu, podle kterého úředníci podřízení Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. Arbitrážní soud v červenci rozhodl, že Rusko musí pětici akcionářů vyplatit odškodné 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). O odvolání zatím nerozhodl.