Putin: Rusko nechce destabilizovat Evropskou unii, v našem zájmu je jednota

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by jeho země považovala za politickou výhodu nestabilní Evropskou unii. V zájmu Ruska naopak je, aby byla unie jednotná a vzkvétající, protože je jeho nejdůležitějším obchodním partnerem, řekl šéf Kremlu v rozhovoru s rakouskou televizí ORF před návštěvou Vídně.

"Není naším cílem něco nebo někoho v EU štěpit. Spíš máme zájem na tom, aby byla EU jednotná a vzkvétala, protože EU je naším nejdůležitějším obchodním a hospodářským partnerem," řekl Putin v předvečer dnešní pracovní návštěvy, během níž se ve Vídni setká s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem a kancléřem Sebastianem Kurzem.

Některé kontakty s euroskeptickými hnutími na stranické úrovni podle Putina neměly za cíl destabilizovat EU. "Musíme naopak rozšiřovat spolupráci s EU," zdůraznil ruský prezident.

Rakousko je první zemí EU, kterou Putin navštíví po svém letošním znovuzvolení. S rakouskými představiteli má jednat mimo jiné o ukrajinské krizi, o hospodářských sankcích, které na sebe navzájem uvalily EU a Rusko, a o mezinárodněpolitické situaci.

Putin zdůraznil, že Rusko má s alpskou republikou, která je členem EU, ale nikoli NATO, dobré vztahy. "Ani v posledních letech nebyl dialog přes všechny obtíže přerušen," konstatoval nejmocnější muž Ruska.