Putin si na armádní rozpočet sáhnout nenechal, odmítl plány na škrty

Ruský prezident Vladimír Putin

Ruský prezident Vladimír Putin Zdroj: CTK

Ruské ministerstvo financí chce snížit zbrojní výdaje na příští tři roky, ale Kreml trvá na zachování dosavadních plánů. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z ruské vlády. Ministerstvo navrhuje snížit armádní rozpočet o šest procent ve srovnání s úrovní nynějšího financování.

Výdajovou stránku ruského rozpočtu poznamenal pád cen ropy a zemního plynu na světových trzích a západní sankce, které mají být trestem za ruské akce na východě Ukrajiny. Ministerstvo financí navrhlo snížit o šest procent veškeré státní výdaje a trvá na tom, že krok má platit i pro resort obrany. Navrhovaná omezení se netýkají platů státních zaměstnanců a dalších mandatorních výdajů.

Rozpočtové plány ministerstva financí narazily na tvrdý odpor armády a bezpečnostních složek. Tento odpor dnes na schůzi vlády svou autoritou podpořil prezident Vladimir Putin. „Veškeré rozpočtové položky a plány v oblasti bezpečnosti a obrany, které jsme dříve schválili, musejí být bezpodmínečně dodrženy. Kontinuita nynějšího a příštích (zbrojních) programů musí být zajištěna,“ uvedl prezident.

Ministerstvo financí chce udržet státní výdaje v letech 2017-19 na úrovni 15,8 bilionu rublů (necelých šest bilionů korun) ročně a navrhuje mimo jiné zmrazení platů státních zaměstnanců v příštích třech letech. Zmrazení platů bylo zavedeno letos v lednu s tím, že potrvá rok. Vzhledem k inflaci kolem sedmi procent se reálné mzdy velkých skupin obyvatelstva výrazně snížily.