Putin: Ukrajinská krize skončí, vztahy se Západem se normalizují

Vladimir Putin a Petro Porošenko na summitu v Miláně

Vladimir Putin a Petro Porošenko na summitu v Miláně Zdroj: CTK/AP

Ukrajinská krize skončí a vztahy Moskvy se západními zeměmi se opět normalizují. V rozhovoru s německou televizí ARD to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Také varoval, že Rusko nebude Kyjevu tolerovat vojenské řešení na východě Ukrajiny.

„Samozřejmě očekáváme, že se situace změní k lepšímu. Samozřejmě očekáváme, že krize na Ukrajině skončí. Samozřejmě chceme normální vztahy se všemi našimi partnery včetně těch ve Spojených státech a Evropě,“ řekl Putin v rozhovoru.

Šéf Kremlu se také vyjádřil k sankcím, které Západ vůči Moskvě uvalil. Odvetná opatření podle Putina sice poškozují Rusko i světovou ekonomiku, ze všeho nejvíc ale škodí vztahům mezi Ruskem a Evropou.

„V tomto případě jsou (sankce) navíc v rozporu s mezinárodním právem, které reguluje ekonomickou sféru, a principy Světové obchodní organizace (WTO), na čemž se pokusíme shodnout na summitu G20,“ řekl Putin.

Ruský prezident také varoval před jednostranným svalováním viny. „Nejdůležitější je, aby se na problém nenahlíželo jen z jednoho úhlu,“ řekl. Dodal, že ukrajinská vláda nasadila na východě země armádu, ale o tom se nemluví

„To znamená, že chtějí, aby tam ukrajinská vláda všechno zničila, všechny politické oponenty a soupeře. To chcete? My tedy ne,“ zdůraznil Putin. „Tohle nepřipustíme,“ prohlásil. Popřel zároveň, že by se Rusko na konfliktu na východní Ukrajině podílelo.