Putin viní z neštěstí Kyjev a nabádá rebely umožnit práci expertů

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k ruským diplomatům

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k ruským diplomatům Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že tragédie malajsijského letadla na východní Ukrajině by neměla být zneužívána k politickým cílům. Podle něj by k neštěstí nedošlo, kdyby Kyjev nepokračoval ve vojenské operaci proti povstalcům. Zároveň ve zvláštním prohlášení podle agentury ITAR-TASS vyzval proruské separatisty, aby mezinárodním expertům umožnili bezpečný přístup na místo neštěstí.

„S jistotou lze říci, že kdyby 28. června nebyly na Ukrajině obnoveny bojové akce, k tomuto neštěstí by určitě nedošlo,“ prohlásil ruský prezident. „V souvislosti s tím nikdo nesmí, nemá právo využívat toto neštěstí k dosažení sobeckých politických cílů,“ dodal podle ruské agentury.

Putin současně vyzval separatisty, aby umožnili přístup mezinárodních odborníků na místo neštěstí a zajistili bezpečnost pro jejich práci. Malajsijské letadlo, které bylo podle všeho sestřeleno raketou, dopadlo na území Doněcké oblasti kontrolované povstalci. Podle Spojených států byla raketa vypálena z pozic rebelů.

„Je nezbytné udělat vše k zajištění bezpečnosti práce mezinárodních expertů na místě tragédie,“ uvedl ruský prezident. Zdůraznil, že je třeba zajistit „úplnou, absolutní bezpečnost“ mezinárodní komise vytvořené pod záštitou Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Do Doněcka dnes již dorazil tříčlenný nizozemský tým pověřený identifikací ostatků obětí katastrofy. Odborníci podle agentury Reuters po svém příjezdu odmítli cokoli říci o svých plánech, nicméně zástupci rebelů uvedli, že vedoucí představitelé „Doněcké lidové republiky“ jsou připraveni se s experty setkat a pomoci jim, aby se dostali k mrazicím vagonům, v nichž jsou uložena těla některých obětí neštěstí.

Jeden z předáků separatistů Sergej Kavtaradze uvedl, že povstalci čekají na radu mezinárodních expertů, kam se má vlak poslat. „Čekáme, až odborníci přijdou a rozhodnou,“ řekl podle Reuters. Během pondělka by do Doněcké oblasti měli kvůli neštěstí dorazit i malajsijští odborníci.