Rada OSN odhlasovala zahájení vyšetřování možných zločinů v Gaze

Gaza (foto z 22. července 2014)

Gaza (foto z 22. července 2014) Zdroj: CTK

Rada OSN pro lidská práva dnes odhlasovala zahájení mezinárodního vyšetřování porušování lidských práv, ke kterému by mohlo docházet během izraelské ofenzivy v palestinském Pásmu Gazy. Pro rezoluci, o které se hlasovalo na závěr mimořádného jednání Rady, se vyslovilo 29 států, 17 zemí se zdrželo a proti byly jen Spojené státy.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová během jednání uvedla, že se Izrael v bojích v Pásmu Gazy možná dopustil válečných zločinů demolicí domů a zabíjením dětí. Izrael s jejím vyjádřením zásadně nesouhlasí, palestinský ministr zahraničí prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti. Komisařka zároveň odsoudila palestinské raketové útoky na Izrael.

Konflikt si za dva týdny vyžádal přes 700 obětí, z nichž více než 670 byli Palestinci. „Existuje možnost, že mezinárodní humanitární právo bylo porušeno do takové míry, že jde o válečné zločiny. Všechny případy musejí být náležitě a nezávisle vyšetřeny,“ uvedla komisařka. Zdůraznila, že se v konfliktu nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky a že před útoky na civilní cíle nejsou lidé předem varováni.

Izraelský zástupce v radě Eviatar Manor její slova označil za bezmyšlenkovitou reakci, protože právo na sebeobranu, kterou Izrael v Gaze uplatňuje, je součástí mezinárodního práva. Podle něj se válečných zločinů dopustilo palestinské radikální hnutí Hamas. „Střílejí rakety na civilisty, hloubí tunely, aby mohli útočit na vesnice, schovávají munici do škol. Odpovědnost za oběti v Gaze padá na Hamas“ řekl Manor.

Izrael: Jen se bráníme před terorismem

Izraelská ministryně spravedlnosti Cipi Livniová rezolutně prohlásila, že Izrael mezinárodní zákon dodržuje a že se brání před terorismem. „Je politováníhodné, že jsou zabíjeni civilisté. Ale to je výsledek situace, kdy my je vyzýváme, aby odešli, a Hamas, aby zůstali,“ řekla. Ministr spojů Gideon Erdan, který je stejně jako Livniová členem užšího bezpečnostního kabinetu, prohlásil, že možná nadešel čas na to, aby Izrael „rozšířil bojové cíle, omezené nyní na tunely a sklady raket“. „Je zřejmé, že nic není horšího než Hamas, takže bychom měli uvažovat o jeho svržení a o zasažení jeho představitelů,“ řekl Erdan.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí na zasedání rady prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti. „Ničí obytné čtvrti, porušuje ženevské konvence. Okupační síla se už 16 dní zaměřuje na děti, ženy, staré lidi a svými útoky jim upírá právo na život. Zahájila také pozemní operaci, což povede k vraždám civilistů,“ řekl ministr. Podle něj už za ofenzívy bylo zničeno na 2500 domů a také značná část infrastruktury. Málikí vyzval svět, aby skoncoval s beztrestností Izraele. Manor ale ve svém příspěvku také zdůraznil, že „občané Gazy nejsou nepřáteli Izraele“ a že „Izrael je odhodlán dodržovat mezinárodní právo“.

Rada OSN pro lidská práva se sešla na popud Palestinců a muslimských států přes odpor Izraele.