Rakousko chystá lockdown pro neočkované, rozhodne v neděli

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg Zdroj: Reuters

Rakousko čeká celostátní lockdown pro lidi bez očkování proti nemoci COVID-19. Příslušná rozhodnutí k zavedení tohoto opatření budou učiněna v neděli, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Epidemie v Rakousku rychle sílí, k dnešku úřady evidují skoro 779 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním úhrnu. V Česku tato hodnota činí 614.

Schallenberg znovu odmítl, aby se omezení vztahovala na všechny obyvatele Rakouska, včetně očkovaných a těch, kteří COVID-19 v nedávné době prodělali. Uzávěra se podle něho nesmí vztahovat na lidi, kteří se sami před koronavirem chrání prostřednictvím očkování.

Zavést drastická opatření pro lidi, kteří nejsou očkovaní, se doposud chystaly jen Horní Rakousy sousedící s Jihočeským krajem. Epidemická situace v této spolkové zemi je nejhorší v celém Rakousku. Hornorakouské úřady plánovaly, že lidé bez vakcíny, kteří COVID-19 neprodělali, budou smět opustit domov jen v nutných případech, například kvůli cestě do práce nebo nákupům nezbytného zboží.

V rakouských nemocnicích nyní leží 2294 pacientů s koronavirovou infekcí, z toho 436 na jednotkách intenzivní péče. Od začátku pandemie se v Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, koronavirem nakazilo 935 tisíc lidí, téměř 12 tisíc z nich zemřelo.

Za zhoršující se epidemické situace začínají ve Vídni adventní trhy, platí na nich ovšem přísná hygienická opatření. Ke stánkům s dárky a občerstvením mohou jen očkovaní. Loni se obyvatelé rakouské metropole museli kvůli pandemii bez tradičních vánočních trhů obejít.

I Česko kvůli napůstající u počtu nemocných zvažuje různá protiepidemická opatření. Lockdown ale vláda neplánuje, zopakoval naposledy ve středu premiér Andrej Babiš.