Ranní check: Češi vyzbrojí maďarské vojáky. Musk už nebude prodávat akcie Tesly

Česká Colt CZ Group vytvoří společný podnik s maďarskou společností N7 Holding. Společně vyzbrojí maďarské ozbrojené síly.

Česká Colt CZ Group vytvoří společný podnik s maďarskou společností N7 Holding. Společně vyzbrojí maďarské ozbrojené síly. Zdroj: Colt CZ

Vyšetřovací výbor amerického Kongresu označil exprezidenta USA Donalda Trumpa za hlavního viníka událostí z 6. ledna 2021. Doporučil, aby Trump nekandidoval na politické funkce.
Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, která je obviněná z korupce, zůstane ve vazbě v Belgii další měsíc, rozhodl soud.
Britské firmy si stěžují na dopady brexitu.
Miliardář Elon Musk slibuje, že dva roky nebude prodávat akcie své Tesly. Letos se zbavil cenných papírů automobilky za skoro 40 miliard dolarů.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 357. den roku, svátek má Vlasta, před 32 lety si obyvatelé Slovinska odhlasovali v referendu nezávislost na Socialistické federativní republice Jugoslávie. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Trump by podle vyšetřovatelů neměl kandidovat na prezidenta

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump jednal 6. ledna 2021 vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb. Vyplývá to ze závěrečné zprávy, kterou zveřejnil zvláštní vyšetřovací výbor americké Sněmovny reprezentantů. Ta má 845 stran a opírá se o více než tisícovku rozhovorů a dokumentů souvisejících s tragickou událostí. Výbor také doporučil, aby bylo Trumpovi znemožněno vykonávat politické funkce. Trump již v listopadu oznámil kandidaturu na prezidenta v roce 2024. Ministerstvo spravedlnosti USA se doporučením komise nemusí řídit.   

Více zde >>>

Kailiová zůstane ve vazbě další měsíc

Řecká europoslankyně a bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová zůstane další měsíc ve vazbě. Rozhodl o tom soud v Bruselu. Politička se může do 24 hodin odvolat. Kailiová je podezřelá z korupce v souvislosti s takzvanou kauzou katargate. Několik současných i bývalých zaměstnanců europarlamentu mělo za peněžité a jiné dary ovlivňovat rozhodnutí této instituce ve prospěch Kataru. Čtyřiačtyřicetiletá Kailiová vinu odmítá a podle svých advokátů je ve špatném psychickém stavu.   

Britské podniky si stěžují na dopady brexitu

Britské firmy si stěžují na nárůst byrokracie po vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Vyplývá to z nového průzkumu, který provedla Britská obchodní komora. Více než polovina z 1168 dotazovaných společností uvedla, že brexit komplikuje jejich činnost. „Vláda Spojeného království přitom slibovala, že brexit otevře podnikům nové příležitosti,“ připomíná stanice BBC. Britská ekonomika se podle ve čtvrtek zveřejněné zpřesněné zprávy snížila ve třetím čtvrtletí o 0,3 procenta a v mínusu zřejmě skončí i za čtvrtý kvartál. Země tak může být už nyní v ekonomické recesi.   

Další akcie Tesly už neprodám, slibuje Musk

Šéf Tesly Elon Musk slíbil, že v příštích dvou letech neprodá žádné další akcie své automobilky. Miliardář se v letošním roce zbavil cenných papírů Tesly za téměř čtyřicet miliard dolarů, zhruba 900 miliard korun, zejména pro to, aby měl finanční prostředky na nákup sociální sítě Twitter. Média však připomínají, že Musk učinil podobná prohlášení již v minulosti a pak se jimi neřídil. Akcie amerického výrobce elektromobilů za rok 2022 oslabily o bezmála 69 procent na 125,35 dolaru za kus.   

Český Colt postaví továrnu na zbraně v Maďarsku

Tuzemský výrobce palných zbraní Colt CZ Group se spojí s maďarskou státní společností N7 Holding. Firmy společně založí podnik s názvem Colt CZ Hungary a postaví v Maďarsku novou továrnu, která bude dodávat zbraně maďarským ozbrojeným složkám. Finanční detaily spolupráce nebyly zveřejněny. Češi by však měli mít ve společné firmě 51 procentní vlastnický podíl. Zbývajících 49 procent připadne maďarské vládě. 

Stane se dnes 

  • Ve Švýcarsku proběhne slyšení k insolvenci společnosti Nord Stream 2, která stavěla stejnojmenný německo-ruský plynovod, jehož spuštění bylo zastaveno kvůli válce na Ukrajině. Rozhodnutí o zahájení konkurzního řízení se zatím nečeká.
  • Do úřadu dnes nastoupí nová slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová, která se tím zároveň stane historicky první ženou v čele této země.
  • V Londýně pokračují rozsáhlé stávky. Na dnešek jsou hlášeny protesty zaměstnanců dopravní společnosti Eurostar. Stávkovat budou i pracovníci úklidových služeb v některých železničních společnostech či kontroloři pasů na letištích. Úřady varovaly cestující před zpožděními a výlukami dopravních spojů.