RB OSN schválila rezoluci proti financování terorismu

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN Zdroj: ctk/AP

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek jednomyslně schválila rezoluci vyzývající k těsnější spolupráci při blokování finančních zdrojů teroristů z Islámského státu a Al-Káidy. Dokument shrnuje dosavadní přijatá opatření a nabízí doporučení k jejich realizaci. Cílem je zapojit do úsilí o izolaci džihádistů co nejvíc zemí světa.

Dokument Rady bezpečnosti upozorňuje na nedostatečné plnění dřívějších rezolucí namířených proti teroristům a na absenci informací o tom, jaká konkrétní opatření jednotlivé státy přijaly. OSN už dřív zakázala nákup starožitností ze Sýrie a pohrozila sankcemi zemím, které od Islámského státu a jeho spojenců nakupují ropu. Vyzvala rovněž členské státy, aby teroristům nevyplácely výkupné za unesené osoby.

Členské státy OSN mají podle dnešní rezoluce do 120 dnů nahlásit, jaká sankční opatření proti Islámskému státu přijaly. Mají rovněž oznámit, zda se na jejich území nacházejí jakékoli petrochemické produkty a nerostné suroviny, které by mohly pocházet z území kontrolovaného teroristy.

Členové OSN by měli zabránit svým občanům, aby financovali aktivity teroristů, verbovali jejich stoupence a cestovali do teritorií, kde džihádisté operují. Rezoluci, kterou schválili ministři financí 15 členů Rady bezpečnosti, společně vypracovaly Spojené státy a Rusko.

IS vydělává miliony dolarů denně prodejem ropy. Kupuje ji i Evropa