Řecká centrální banka nouzově financuje některé banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/PICTURE ALLIANCE/Julian Stratenschulte

Řecká centrální banka dodávala v srpnu některým domácím bankám nouzové financování. Řekl to pro nedělní vydání listu Katimerini guvernér centrální banky Jorgos Provopulos. Dodal, že jeho instituce je připravena vypomáhat bankovnímu sektoru s likviditou i nadále.

V důsledku dluhové krize, která Řecko zasáhla počátkem loňského roku, jsou řecké banky odříznuty od evropského mezibankovního trhu. S krátkodobou finanční likviditou jsou tak odkázány na Evropskou centrální banku, po degradaci řeckých ratingů k těsné blízkosti insolvence nemají dostatečné zástavy. Piraeus Bank tento týden jako druhá řecká banka přiznala, že v srpnu dostala nouzovou likviditu od domácí centrální banky.

„Od začátku fiskální krize poskytuje řecká centrální banka jako součást eurosystému významnou podporu likviditě bankovního systému. Nouzové financování poskytla rovněž v srpnu,“ řekl Provopulos.

Řecké banky rovněž letos oslabily významné odpisy hodnoty řeckých státních dluhopisů v jejich portfoliu. To byl důsledek účasti bank na plánu eurozóny na výměnu řeckých dluhopisů v rámci účasti soukromých věřitelů na úlevě dluhu a řešení řecké dluhové krize. Provopulos uvedl, že s ohledem na tuto skutečnost budou muset některé řecké banky posílit svůj kapitál.

„Některé banky budou muset posílit svou kapitálovou přiměřenost, aby si zajistily důvěru na mezinárodním poli a přístup na světové trhy,“ řekl guvernér. „Je to jediný způsob, jak mohou sehrát svou roli při financování budoucího oživení řecké ekonomiky,“ uvedl Provopulos.

Snižování ratingů, odliv vkladů a rostoucí úvěrové ztráty kvůli pokračujícímu propadu ekonomiky donutilo řecké banky zahájit proces slučování, který by měl vést ke zvýšení jejich finanční síly a k opětnému získání přístupu na mezibankovní trh. V pondělí oznámily fúzi přední řecké banky Eurobank a Alpha Bank, které vytvoří největší bankovní instituci v celé jihovýchodní Evropě.