Řecká prezidentka provokuje Turecko. Putin finančně podpoří Lukašenkův režim

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) půjčí Lukašenkovu režimu v Bělorusku přes 33 miliard korun.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) půjčí Lukašenkovu režimu v Bělorusku přes 33 miliard korun. Zdroj: Reuters

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová navštívila ostrov Kastelorizo, který leží jenom dva kilometry od tureckých břehů.
Řecko a Turecko je podle některých odborníků na pokraji válečného konfliktu. Oba státy nicméně nedávno vyjádřily zájem řešit vzájemné rozpory diplomatickou cestou.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Napětí ve východním Středomoří

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová osobně navštívila ostrov Kastelorizo, který leží pouze dva kilometry od tureckého pobřeží ve sporné oblasti, již si mimo jiné kvůli nalezištím ropy a zemního plynu nárokují oba státy. Ostrov si totiž dnes připomíná 73. výročí od svého připojení k Řecku. Vzhledem k současným silně napjatým vztahům mezi oběma zeměmi se jedná o velmi provokativní krok. „Když chcete mír, musíte být připraveni i na válku,“ uvedla prezidentka. Její počínání odsoudil turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Putin založí Lukašenka 

Ruský prezident Vladimir Putin se včera v Soči sešel se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Šéf Kremlu ubezpečil Lukašenka o své podpoře a slíbil, že jeho vláda poskytne Bělorusku úvěr ve výši 1,5 miliardy amerických dolarů, tedy přibližně 33,7 miliardy korun. Zopakoval také, že vzniklou politickou krizi si musejí Bělorusové vyřešit sami bez tlaku ze zahraničí.

Z trhů a burz

Akcie převážně v růstu

O více než jedno procento včera vyrostly všechny tři hlavní akciové indexy ve Spojených státech. Investory povzbudily k nákupům především pozitivní zprávy o vývoji antikoronavirové vakcíny. Polepšilo si zlato a stříbro, naopak cena ropy mírně poklesla. Burzy v západní Evropě včera uzavřely obchodování smíšeně. Francouzský CAC posílil o 0,35 procenta. Britský FTSE 100 se propadl o 0,1 procenta a německý DAX odepsal 0,07 procenta. 

Švýcaři chtějí koupit italskou burzu

Společnost Borsa Italiana, která provozuje akciovou burzu v italském Miláně, je na prodej. Aktuálně je největším zájemcem o její odkoupení švýcarská burzovní korporace SIX. Ta za ni podle agentury Reuters nabízí čtyři miliardy eur, čili 106,59 miliardy korun. Koupit by ji však chtěla také německá burzovní skupina Deutsche Börse nebo panevropská společnost Euronext. Ti ale zatím nabídli zhruba o půl miliardy eur méně.  

Tweet dne

„Věda tomu rozumí.“

Americký prezident Donald Trump navštívil požáry sužovanou Kalifornii, kde shořely již tři miliony akrů půdy a zahynuly desítky lidí. Při té příležitosti opět zpochybnil existenci globálního oteplování a prohlásil, že „věda tomu vůbec nerozumí“. To pochopitelně neuniklo pozornosti Joea Bidena - Trumpova rivala v boji o křeslo v Bílém domě. 

Stane se dnes

  • V Hongkongu začne soud s prodemokratickými aktivisty, obviněnými v souvislosti s nepovoleným červnovým shromážděním, na němž si Hongkonžané připomínali krvavé potlačení demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu z roku 1989. 
  • Velká Británie zveřejní svou míru nezaměstnanosti za červenec.  
  • Americká společnost FedEx, druhý největší letecký přepravce zásilek na světě, bude informovat o výsledcích svého hospodaření za první čtvrtletí finančního roku.