Řecká vláda přežila hlasování o důvěře, vznikne kabinet národní jednoty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: MorgueFile.com

Řecký parlament krátce před půlnocí vyslovil důvěru socialistické vládě premiéra Jorgose Papandrea. Ten předtím poslancům slíbil, že začne hned od soboty jednat o vytvoření širší koalici národní jednoty se zástupci všech politických stran.

Ve 300členném parlamentu kabinet podpořilo 153 poslanců. Vládnoucí Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) má v parlamentu 152 křesel.

Papandreovi se tak podle agentury AP podařilo uklidnit revoltu ve vlastní socialistické straně. Před hlasováním totiž někteří poslanci vládnoucí strany vyhrožovali, že kabinet nepodpoří. Papandreu se ale zaručil, že vytvoří přechodnou koaliční vládu, která zajistí realizaci životně důležité nové dohody o zahraniční finanční pomoci Řecku.

Papandreova vláda se ocitla na pokraji zániku tento týden, když premiér přišel s návrhem uspořádat referendum o tom, zda Řecko vůbec chce od Evropy půjčky. To u předních evropských politiků vyvolalo doslova zděšení a obdobně reagovaly také trhy v Evropě i v zámoří. Papandreu myšlenku referenda musel ve čtvrtek rychle stáhnout.