Řecké vládě hrozí pád. Od Papandrea se odvracejí už i spolustraníci

Jorgos Papandreu

Jorgos Papandreu Zdroj: Reuters

Oznámení řeckého premiéra Jorgose Papandrea, že vypíše kvůli přijetí další finanční pomoci od eurozóny referendum, začíná otřásat i vnitropolitickou situací v Aténách. Už šest řeckých socialistických poslanců vyzvalo premiéra k demisi a požaduje vládu národní jednoty. Informoval o tom internetový server deníku Kathimerini. Socialistická vláda tak přichází o většinovou podporu v parlamentu, který má přitom v noci z pátku na sobotu hlasovat o důvěře vládě. Po předčasných volbách volá opozice.

Vůdce řecké opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras dnes rovnou vyzval k urychlenému uspořádání předčasných voleb. „Volby jsou národní nezbytností,“ řekl Samaras podle agentury Reuters při odchodu z prezidentského paláce.

Premiérovi se drolí pod rukama i parlamentní většina jeho vlastní strany. Šestice poslanců PASOK ideu předčasných voleb podpořila za podmínky, že nejdříve vznikne vláda národní spásy napříč politickým spektrem k vyřešení krize. Ve společném dopise označili Papandeovo rozhodnutí pro referendum za „neodpovědné“.

Podle šestice zavede Papandreův záměr zemi do politické nestability a rozpolcení. „Země naléhavě potřebuje vládu s politickou legitimitou, plán národní obrody a výrazné manažerské schopnosti,“ uvedli poslanci. Dodali, že pro Řecko není politického východiska ze současné situace bez voleb.

„Zemi hrozí bezprostřední úpadek, proto žádám vytvoření vlády národní spásy, která by zaručila plnění evropského plánu záchrany,“ řekl s narážkou na další finanční pomoc eurozóny vlivný představitel PASOK Vasso Papandreu. „Pak mohou být uspořádány předčasné volby,“ dodal. Obhajoval tak politickou linii odlišnou od premiérovy, uvedla agentura AFP.

Dvě socialistické poslankyně oznámily, že opouštějí poslanecký klub socialistů, což sníží socialistickou většinu v 300členném parlamentu na těsných 151. A spekuluje se o tom, že do pátečního hlasování se přidají další, čímž by socialisté o většinu přišli.

Kvůli dění v Řecku bude ve středu jednat Merkelová se Sarkozym

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský premiér Nicolas Sarkozy budou už ve středu jednat ve francouzském letovisku Cannes se zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a EU a poté zvlášť s představiteli Řecka. Státníci a mezinárodní instituce tak reagují na aktuální politické dění v Aténách.

Francie podle AFP ujistila, že Paříž a Berlín jsou rozhodnuty uskutečnit plán na záchranu Řecka. Paříž a Brusel se však také shodly na potřebě urychleného přijetí „cestovní mapy“ k řešení nastalé situace.