Řecko chce zdanit boháče. Chystá daň z luxusních aut a bazénů

Luxusní jachta, ilustrační foto

Luxusní jachta, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Prázdnou řeckou státní kasu má pomoci naplnit nová daň z luxusu. Boháči ji mají odvádět z vrtulníků, jachet, letadel a luxusních vozů. Nové platby by se dotkly i majitelů bazénů nad 30 metrů krychlových a vozů střední třídy.

Řecko uvažuje o nových daních, které by mu pomohly zaplnit rostoucí díru v rozpočtu. Podle agentury DPA plánuje vláda nově zdanit majitele aut střední třídy a luxusních aut. Speciální daň by mohla státní pokladně přinést 130 milionů eur (3,4 miliardy korun).

Podle návrhu by majitel auta mladšího pěti let o objemu válců 1,93 litru musel ročně zaplatit daň 418,7 eura (10 800 korun). Majitelé vozů s objeme 2,6 by odvedli státu 1420 eur ročně (36 700 korun). Od majitelů luxusních vozů chce stát ročně získat 5380 eur (139 200 korun).

Kromě majitelů luxusních aut by státní pokladně mohli pomoci i majitelé soukromých bazénů. Majitel krytého bazénu o objemu 30 metrů krychlových by státní pokladně například ročně zaplatil 960 eur (24 800 korun). Další daně by měli zaplatit majitelé jachet, vrtulníků a letadel.

Nové daně jsou zatím jen součástí návrhu nového zákona. Parlament by měl podle řeckého tisku o návrzích hlasovat v příštích dnech.