Řecko emitovalo nové dluhopisy

Řecko

Řecko Zdroj: ctk/AP

Řecká vláda dnes získala tři miliardy eur (76 miliard korun) prodejem nových sedmiletých dluhopisů. Oznámil to řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos. Emise vzbudila velký zájem investorů navzdory nynější vrtkavosti na světových finančních trzích. Pro silně zadlužené Řecko představuje další krok k získání finanční nezávislosti a k srpnovému opuštění mezinárodního záchranného programu.

Podle jednoho z představitelů řecké vlády dosáhla poptávka po nových dluhopisech až sedmi miliard eur. "Dnes jsme prokázali, že nejenže dokážeme získat peníze na trhu, ale že to dokážeme i za podmínek, které nejsou ideální," uvedl Tsakalotos.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. V současnosti země prochází již třetím záchranným programem, v jehož rámci by během tří let do letošního srpna měla obdržet až 86 miliard eur (2,2 bilionu korun). Půjčky ze záchranných programů jsou nicméně podmíněny úspornými opatřeními a reformami.

Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici při dnešní návštěvě Atén uvedl, že čtvrtý záchranný program by již Řecko nemělo potřebovat. Vyzval rovněž k tomu, aby se věřitelé s Aténami před vypršením třetího záchranného programu dohodli na opatřeních ke zmírnění dluhové zátěže Řecka. Tato opatření by mohla zahrnovat například snížení úroků či prodloužení doby splatnosti půjček.