Řecko na dva dny ochromí generální stávka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Kostas Tsironis

V Řecku dnes začíná dvoudenní generální stávka. Lidé protestují proti úsporným opatřením, které po Aténách požaduje eurozóna kvůli uvolnění další finanční pomoci. Poslanci mají o opatřeních, která povedou k snižování platů a zvýšení daní, hlasovat ve středu a ve čtvrtek.

Stávkujícím Řekům se nelíbí mimo jiné to, že se v rámci úsporných opatření zavádí daně pro ty, kdo berou minimální mzdu. Kvůli dalším škrtům se pak obávají růstu nezaměstnanosti. Plánuje se také zrušení většiny příplatků a odměn zaměstnancům, což sníží mzdy o desítky procent. Zároveň porostou nepřímé daně, které způsobí nárůst cen zboží. Stoupne také zvláštní přímá daň, kterou platí důchodci.

„Plánovaná opatření masakrují práva zaměstnanců. Pro pracující znamenají peklo. Stávka musí chystané změny zastavit,“ řekl agentuře AP, Thanassis Pafilis z Řecké komunistické strany.

Zejména v Aténách se očekává série protestních demonstrací, které patrně zablokují centrum řecké metropole. V ulicích je připraveno víc než 5 tisíc policistů. Ke stávce vyzvaly především dvě největší odborové organizace v zemi, GSEE, která sdružuje zaměstnance soukromého sektoru, a ADEDY, jež zastupuje státní sektor.

V zemi prakticky ustane většina hospodářské činnosti, podle některých zdrojů se chystají okupační stávky na radnicích a dalších státních úřadech a očekávají se výpadky dodávek elektrického proudu.

Doprava v Řecku bude ochromená, letadla z Ruzyně odletěla

Nepojede městská ani meziměstská hromadná doprava, v Aténách nicméně zůstane v provozu metro. Ochromen bude letecký i námořní provoz, což do jisté míry zkomplikuje situaci i zahraničním turistům. Další služby týkající se turistického ruchu by měly být zasaženy jen minimálně.

Šest letadel s českými turisty, kteří dnes z Prahy mířili do Řecka, odletělo v časných ranních hodinách. Komplikacím se letecké společnosti vyhnuly předsunutím letů. Generální stávka má v Řecku zastavit leteckou dopravu v zemi mezi 7 a 11 hodinou a poté od 17 do 21 hodin.

Pochybnosti před hlasováním

Socialistická vláda premiéra Jorgose Papandrea má v 300členném parlamentu většinu 155 poslanců. U tří z nich panují ale pochybnosti, zda plán podpoří, přičemž nelze úplně vyloučit, že se k nim přidají další.

Představitelé Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dali najevo, že bez schválení úsporných opatření parlamentem neposkytnou Řecku další část dohodnuté finanční pomoci.