Řecko nejspíš nebude potřebovat třetí záchranný program

Athény, Řecko

Athény, Řecko Zdroj: (CC BY-SA 2.0: Titanas via Flickr

Řecko po skončení nynějšího záchranného programu nebude muset žádat další finanční pomoc od mezinárodních věřitelů. Ve vydání listu Real News to uvedl předseda řecké vlády Antonis Samaras. S ukončením současného záchranného programu se země rozloučí s trojicí věřitelů, kteří dohlíželi na plnění podmínek pomoci, tedy s Evropskou unií, Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou centrální bankou. Snaha o konsolidaci a reformy ale podle Samarase musí pokračovat.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur. Výměnou za pomoc v minulých letech masivně škrtalo výdaje, snižovalo důchody a mzdy a zvyšovalo daně.

Řecko nepotřebuje nové půjčené peníze

Financování z programu pomoci od partnerů v eurozóně skončí v prosinci. Pomoc od MMF vyčerpá Řecko v prvním čtvrtletí 2016. „Řecko nepotřebuje nové půjčené peníze,“ uvedl podle agentury DPA Samaras. „Ze záchranného programu nadobro odcházíme a naším cílem je nemuset se nikdy znovu dostat do takového programu,“ sdělil také podle agentury Reuters.


Zemi se podle Samarase daří plnit fiskální cíle a její dluh, který by měl podle odhadů letos přesáhnout 177 procent výkonu ekonomiky, bude prý brzy považován za zvládnutelný. Řecko se v dubnu po čtyřech letech opět vrátilo na trhy dluhopisů. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's předpokládá, že země bude v příštích letech dál udržovat primární rozpočtové přebytky bez zahrnutí splátek dluhu, a v pátek o jeden stupeň zvýšila úvěrové hodnocení země.