Řecko povede Papadimos, musí udržet zemi v eurozóně

Lucas Papademos  (vlevo) má v EU od dob svého působení v ECB dobrou pověst. Na snímku s Jeanem-Claudem Trichtem

Lucas Papademos (vlevo) má v EU od dob svého působení v ECB dobrou pověst. Na snímku s Jeanem-Claudem Trichtem Zdroj: ctk/ap

Novou řeckou vládu povede bývalý viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Lucas Papadimos. Úkolem muže, který Řecko před deseti lety jako šéf centrální banky přivedl do eurozóny, bude zemi v měnové unii udržet a zachránit ji před bankrotem.

„Jsem přesvědčen, že účast naší země v eurozóně je zárukou řecké měnové stability,“ řekl Papadimos. Dodal, že termín předčasných voleb stanovený na 19. února je jen předběžný. Papademos dal už dříve najevo, že chce toto datum v případě svého jmenování překročit a vládnout déle.

Mezi Řeky je nový premiér známý svým působením v ECB a je považován za dobrého vůdce pro čas krize. „Po třech dnech komedie získalo Řecko premiéra, který je plně způsobilý ke zvládnutí úkolů, které před ním leží,“ řekl agentuře Reuters Costas Panagopoulos, šéf agentury pro výzkum veřejného mínění Alco.

Podle Spyrose Economidese z London School of Economics ale nebude mít Papadimosova vláda dlouhého trvání. „Je to vůdce, který může Řecko dočasně vytáhnout z potíží, nemá za sebou ale žádnou politickou oporu. Mnohostranná koalice jej strpí jen po přechodnou dobu,“ uvedl pro agenturu Bloomberg.

Výběru Papadimose předcházela dlouhá jednání odcházejícího premiéra Jorgose Papandrea, předsedy konzervativní Nové demokracie Antonise Samarase a lídra extrémně pravicového uskupení LAOS Georgiose Karatzaferise.

Včerejší jednání favorizovala předsedu parlamentu Filippose Petsalnikose, Karatzaferis ale ze schůzky na protest proti tomuto kandidátovi odešel. Proti Petsalnikosovi se zvedl odpor i mezi jeho spolustraníky ve vládní straně PASOK a některými konzervativci. Do vedení země žádali někoho známého s mezinárodní reputací.

Z Petsalnikosova nástupu do čela vlády budou pravděpodobně těžit konzervativci. Exšéf ECB totiž dříve dal najevo, že chce Novou demokracii více zapojit do vládnutí.