Řecký expremiér si prý uložil půl miliardy eur ve Švýcarsku

Jorgos Papandreu

Jorgos Papandreu

Rodina bývalého řeckého premiéra Jorgose Papandrea si údajně uložila 550 milionů eur (přes 14 miliard korun), aby je ukryla před zdaněním v Řecku. Papandreu to popírá.

Dva aténské deníky v neděli uvedly, že majitelkou účtu je Papandreuova matka Margaret, ačkoli konto je vedeno na jméno Maria Panteliová, povoláním „úřednice“. Bývalý premiér i jeho matka dnes prohlásili, že tyto nepravdivé informace někdo zveřejnil, aby je poškodil. „Proč takové lži? Proč takové útoky? Pravděpodobně proto, že moje rodina nikdy nesložila zájmovým skupinám této země,“ reagovala Papandreuová. Její syn uvedl, že zprávy obsahují jen spekulace, které se nezakládají na faktech.

Podle listů To Vima a Proto Thema byla Margaret Papandreuová řeckou finanční policií povolána k výslechu v souvislosti s vyšetřováním daňových úniků a praní špinavých peněz, kterého se mělo dopustit přes 2000 řeckých klientů švýcarské pobočky banky HSBC.

Obvinění vůči Papandreově matce bylo podle nejmenovaných řeckých poslanců zmíněno ve zprávě prokuratury pro parlament, uvedl deník Financial Times.

Podle takzvaného seznamu Lagardeové, který je pojmenován po tehdejší francouzské ministryni financí a dnešní šéfce Mezinárodního měnového fondu Christine, Řekové na švýcarských účtech ukrývají 1,5 miliardy eur. Za dobu jejich existence přes ně ale podle odhadu proteklo až 13,5 miliardy eur. Francouzské úřady seznam bankovních kont získaly od bývalého zaměstnance HSBC v roce 2010 a předaly jej Řecku. Zde se následně seznam za nejasných okolností ztratil. Místní úřady jej opět objevily letos.

Seznam, který zveřejnil řecký magazín Hot Dot, obsahuje jména a povolání údajných majitelů švýcarských účtů. Jsou v něm uvedena jména asi 30 politiků včetně Stavrose Papastavrose, poradce úřadujícího premiéra Antonise Samarase, či europoslance Jannise Boutose. Kromě toho obsahuje také nápadně vysoký počet „žen v domácnosti“.