Řecký rozpočet skončil za pololetí nečekaně v přebytku

Budova řeckého parlamentu v Aténách

Budova řeckého parlamentu v Aténách Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Selbe <3 via Flickr

Primární rozpočet řecké vlády vykázal za první pololetí díky prudkému poklesu výdajů nečekaný přebytek 1,87 miliardy eur (50,6 miliardy korun). Vláda přitom v tomto rozpočtu - který nezahrnuje obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv - plánovala deficit 1,24 miliardy eur.

Primární rozpočet ústřední vlády se liší od údajů, které sledují věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Naznačuje ale stav financí země, která se v pondělí s eurozónou dohodla, že bude moci začít jednání o novém záchranném programu.

Na daních vláda za pololetí získala 21,8 miliardy eur, což bylo téměř miliardu pod plánovanou úrovní. Výdaje činily 23,2 miliardy eur, což bylo o čtyři miliardy eur méně, než vláda plánovala.

Řecká vláda v posledních měsících výrazně omezovala výdaje, aby získala peníze na splácení závazků. Na konci června ale stejně nesplatila MMF dlužnou částku zhruba 1,5 miliardy eur.

Graphical visualization of Gr Government Budget

Eurozóna se dohodla s Řeckem. Zemi čekají tvrdé reformy
Zadlužené Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Bude ale muset rychle zahájit tvrdé reformy, z nichž první má řecký parlament přijmout už ve středu. Po celonočním summitu zemí eurozóny to oznámil předseda jednání členských zemí Donald Tusk s tím, že dohodu přijali lídři zemí eura jednomyslně. Řecký premiér Alexis Tsipras označil dohodu za tvrdou.
Řecký premiér si je vědom, že prosazení podmínek dohody bude těžké a že neméně obtížné bude i uvedení dohodnutých opatření do praxe. Finanční břímě, které s novými ozdravnými podmínkami souvisí, bude podle Tsiprase rozděleno podle spravedlivého sociálního klíče. Dodal, že následky dolehnou i na ty, kteří se během krize placení dosud vyhýbali.

Postojem k Řecku jsme si vysloužili nálepku zlého policajta, píší Němci