Region CEE čeká v příštím roce pomalejší ekonomický růst

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Analytici investiční banky Goldman Sachs (GS) přehodnotili průměrné očekávané tempo růstu ekonomiky regionu střední a východní Evropy (CEE) v příštím roce na pouhé jedno procento oproti dosud očekávaným třem procentům. Analytici ING očekávají další snižování úrokových sazeb v Polsku, zatímco v Česku Česká národní banka nemá kam sazby snižovat.

Podle Goldman Sachs čeká region CEE také výrazně pomalejší tempo růstu úvěrů. „Nízké úrokové sazby a pomalu rostoucí, pokud vůbec, ekonomiky tlačily na poplatky a marže,“ zhodnotili analytici uplynulé čtvrtletí v regionu CEE.

„Současné prostředí na druhé straně drží náklady bank při zemi a pomáhá ke stabilizování kvality aktiv,“ napsali analytici ve zmiňované zprávě. GS sáhla také ke snížení cílových cen bank v regionu, nicméně Komerční banka a Erste zůstávají nákupními tipy. Erste je dokonce na seznamů titulů zvláště doporučených k nákupu.

Gillian Edgeworthová, makroekonomka UniCredit, dodává, že krize v CEE v letech 2008 a 2009 byla z velké části způsobena vlastní vinou, zatímco současné problémy let 2011 a 2012 jdou na vrub dluhové krize eurozóny.

„Nyní máme více otázek než odpovědí, ale rok 2013 má potenciál nabídnout pozitivní překvapení,“ dodává Edgeworthová.

Estonská lekce pro Evropu