Řekové se obávají, že vláda boj s krizí prohraje

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: profimedia.cz

Těsná většina Řeků nevěří, že jejich nová vláda je schopná vyřešit problémy své země, které hrozí bankrot. Ukázal to nejnovější průzkum veřejného mínění agentury PI pro televizi Skai a pro deník Kathimerini, podle kterého sdílí tento názor 51 procent dotázaných, zatímco 47 procent je naopak přesvědčeno o tom, že to kabinet konzervativního premiéra Antonise Samarase zvládne.

V zemi, která čelí již pátým rokem hospodářské recesi, se 66 procent lidí domnívá, že Řecko je na „špatné cestě“, a jen 23 procent jich zastává názor, že se situace vyvíjí dobře. Dosavadní kroky vlády zatím hodnotí kladně 45 procent dotázaných, naopak 43 procent záporně.

Jde o první celonárodní průzkum provedený od 5. do 10. července po červnových volbách, v nichž žádná politická strana neobdržela nadpoloviční většinu poslanců a po nichž vznikla koaliční vláda tří stran v čele s šéfem Nové demokracie (ND) Antonisem Samarasem. Kabinet ještě podporují socialisté a umírněná levice.

Výsledky voleb nese nelibě 40 procent dotázaných, alespoň částečnou spokojenost projevilo 33 procent lidí a plnou spokojenost pouhá čtyři procenta.

Druhou nejsilnější formací v parlamentu se stala Koalice radikální levice (SYRIZA), která se rozhodla stát se aktivní opozicí a dosavadní činnost vlády kritizuje fakticky na každém kroku.

Podle průzkumu hodnotí její aktivitu negativně 56 procent dotázaných a jen 31 procent kladně.

Nová vládní koalice v usiluje o částečnou revizi podmínek, za nichž čerpá finanční pomoc eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, která předluženou zemi chrání před bankrotem. Dopady úsporných opatření chce zmírnit prodloužením lhůty pro jejich splnění na čtyři roky z nynějších dvou. Samaras ubezpečil mezinárodní partnery, že cíle plánu pomoci nikterak nezpochybňuje. Chce jich ale dosáhnout tak, aby se dále neprohlubovala recese v zemi.