Republikáni: Obamovo rozhodnutí o ropovodu je neskutečně pitomé

ropa

ropa

Americký prezident Barack Obama popudil republikány odmítnutím povolení výstavby obřího ropovodu Keystone XL z Kanady k texaským rafinériím. V současnosti nejvážnější republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney ho obvinil z toho, že nebere seriózně vysokou americkou nezaměstnanost. Rozhodnutí se nezamlouvá ani Kanadě.

Obamova administrativa zamítla udělit povolení stavbě v hodnotě zhruba sedmi miliard dolarů s odůvodněním, že má kvůli republikány protlačené lhůtě málo času na průzkum náhradní cesty ropovodu. Plánovaná trasa totiž vede přes citlivá území s rozsáhlými zásobami pitné vody. Přestože nynější stop nevylučuje pozdější uskutečnění projektu, vyvolává stranickou třenici na téma energetiky, zaměstnanosti a regulace, které zřejmě nepoleví do listopadových voleb.

„Pokud chtějí Američané pochopit, proč nezaměstnanost ve Spojených státech dosahuje více než osmi procent po nejdelší období od Velké hospodářské krize, ať začnou u rozhodnutí jako je toto,“ opřel se do Obamy Romney. Prezident se podle něj snaží zavděčit ekologicky smýšlejícím lidem z jeho voličské základny a staví tak vlastní prospěch nad státní zájmy. Další republikánský kandidát Newt Gingrich prostě uvedl, že Obamovo rozhodnut je „neskutečně pitomé“.

Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila 2735 kilometrů.Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila 2735 kilometrů.Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila 2735 kilometrů.

Kandský premiér Stephen Harper Obamovi telefonicky sdělil, že je hluboce zklamaný. Kvůli nejistotě kolem projektu se prý země pokusí prodat více ropy do Číny.Společnost TransCanada už oznámila, že požádá o povolení znovu, podle odborníků však nové hodnocení potrvá více než rok. Verdikt tedy padne až po volbách.