Riziko teroristických útoků je v Německu vysoké, tvrdí ministr vnitra

Vojáci hlídkují v ulicích (ilustrační foto)

Vojáci hlídkují v ulicích (ilustrační foto) Zdroj: ctk/ap

Riziko teroristických útoků v Německu zůstává vysoké. Dnes to na tiskové konferenci v Koblenci řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Zároveň ale zdůraznil, že tajné služby prověřují všechna podezření o možné přípravě atentátu. Policie je podle něj dostatečně silná, aby možnému útoku zabránila.

„Po útocích v Paříži jsme začali dostávat víc upozornění na možné příští atentáty. Všechna tato upozornění velmi pečlivě prověřujeme, jedno z nich po doplnění informací vedlo k rozhodnutí zrušit fotbalové utkání v Hannoveru,“ řekl de Maiziére. Takové opatření však podle něj bylo výjimečné. Bezpečnostní složky nechtějí ochromit život v zemi, a proto by k podobnému kroku znovu přistoupily jen tehdy, kdyby měly konkrétní podezření na hrozící atentát.

Ministr také uvedl, že už po lednovém útoku na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo německá policie získala dodatečnou výstroj a zlepšil se výcvik speciálních jednotek. Díky tomu jsou nyní policisté připraveni možnému atentátu zabránit.

De Maiziére také apeloval na rozvoj programů, které by bránily radikalizaci mladých muslimů v Německu. Kontrarozvědka už dříve upozornila, že v zemi je nyní rekordních 7900 salafistů, kteří vyznávají radikální islám, a část z nich by mohla představovat bezpečnostní hrozbu. Salafisté se navíc snaží oslovit přicházející běžence a získat mezi nimi další stoupence.

Počet žadatelů letos překročí milion

Řešení situace kolem uprchlíků podle de Maiziéra zůstává důležitým úkolem pro Německo; podle něj by měla současná spolupráce Evropské unie s Tureckem přispět k tomu, že proud přistěhovalců zeslábne. Německo také musí podle ministra dát jasně najevo, že azyl mohou získat jen lidé, kteří jsou skutečně pronásledovaní, a že lidé, kteří pouze hledají v Německu lepší život, budou vráceni do země původu.

Podle zemského ministra vnitra Porýní-Falce Rogera Lewentze počet žadatelů o azyl v Německu letos překročí milionovou hranici. „Milion dosáhneme ještě před Vánoci,“ řekl agentuře DPA. Německo ještě v polovině roku odhadovalo, že do země přijde kolem 800 tisíc běženců, jejich počet se přes tuto hranici dostal už na přelomu října a listopadu.