Rok od Majdanu. Zpráva o vyšetřování násilností stále není

Nna kyjevském náměstí Nezávislosti (takzvaném Majdanu)

Nna kyjevském náměstí Nezávislosti (takzvaném Majdanu) Zdroj: CTK

Ukrajina si dnes v rámci víkendových vzpomínkových akcí připomíná první výročí událostí na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan), které vedly k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v této souvislosti přislíbil předložit průběžnou zprávu o vyšetřování násilností na Majdanu. Janukovyč mezitím z ruského exilu vzkázal, že za Ukrajinu nese odpovědnost Evropa a že nový prozápadní kabinet vládne chaoticky.

Janukovyč, který se loni uchýlil do Ruska, poskytl u příležitosti prvního výročí svého pádu rozhovor ruským médiím. V rozhovoru v televizi Rossija 1 vyzval ukrajinskou vládu, aby zahájila přímé rozhovory s proruskými separatisty, kterým musí zaručit rozsáhlou autonomii.

Svého nástupce v prezidentském úřadu Petra Porošenka pak Janukovyč podle DPA nepřímo obvinil z bezpráví a nespravedlnosti, které bují na Ukrajině zmítané krizí. „Západ tuhle změnu chtěl, nyní by také měl nést odpovědnost,“ řekl. Zároveň prohlásil, že stále doufá ve svůj návrat na Ukrajinu a že chce přispět k řešení krize v této zemi.

Porošenko: Stopy masakru na Majdanu vedou do Ruska

Před Janukovyčovým útěkem do Ruska se na Majdanu odehrála řada násilností, které vyvrcholily střelbou odstřelovačů do demonstrantů. Porošenko již v pátek řekl, že vyšetřování toho masakru odhalilo ruskou stopu vedoucí až k vlivnému poradci ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislavu Surkovovi. Moskva to odmítla jako nesmysl.

Avakov dnes mezitím u příležitosti otevření kyjevské výstavy, kde jsou předloženy dokumenty mapující údajnou přítomnost ruských vojáků na Ukrajině, prohlásil, že zřejmě v pondělí předloží zprávu o pokroku ve vyšetřování událostí na Majdanu. „Mohu vám říci, že nastal skutečný posun. A vy se o tom přesvědčíte,“ řekl Avakov podle agentury Interfax-Ukrajina.

Vrcholem nynějších vzpomínkových a pietních akcí bude neděle, kdy svou účast přislíbila řada zahraničních hostů, mimo jiné český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek či německý prezident Joachim Gauck.

V Moskvě demonstruje proti Majdanu odhadem na 20 tisíc lidí
Odhadem 20 tisíc lidí se dnes sešlo v Moskvě na demonstraci proti loňským událostem na kyjevském náměstí Nezávislosti, které vedly k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a nástupu prozápadní vlády. Informovala o tom agentura TASS. Protest v ruské metropoli se koná v době, kdy si Kyjev připomíná změnu režimu a krvavé události z Majdanu, jak se náměstí Nezávislosti říká, při kterých zahynula zhruba stovka lidí.
Demonstraci do Moskvy svolalo ruská odnož hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší proruské směřování země. Poslanec ruské Dumy, dolní parlamentní komory, Dmitrij Sablin, který je jedním z představitelů hnutí, řekl, že cílem Antimajdanu je zabránit tomu, aby v Rusku vypukla takzvaná barevná revoluce. Takto jsou v postkomunistických zemích nazývány masové protivládní protesty obyvatel, které vedou ke změně režimů. Heslem dnešní moskevské demonstrace je Nezapomeneme, neodpustíme.

Radek Palata: Majdan se ztratil v chřestění zbraní