Ropa znovu zdražuje, producenti škrtí těžbu

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: Gill M L via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto)
těžba ropy v Jižním Súdánu
těžba ropy v Arktidě
těžba ropy
Těžba ropy v Saudské Arábii
7
Fotogalerie

Ceny ropy na světových trzích druhý den po sobě zpevňují. Trh dnes podpořily signály, že klíčoví členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i některé země stojící mimo tento kartel snižují těžbu podle loňské dohody. Ceny posílily i předpovědi silného růstu poptávky v Číně.

Cena severomořské ropy Brent byla kolem 19:00 SEČ těsně nad 56 dolary za barel a na středeční závěr získávala 1,7 procenta. Americká lehká ropa WTI přidávala 1,5 procenta na 53,03 dolaru za barel.

Kartel OPEC se v prosinci dohodl s významnými těžařskými zeměmi mimo organizaci v čele s Ruskem na omezení dodávek na trh a některé země OPEC dohodu zjevně dodržují. Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, už informovala své asijské zákazníky o snížení únorových dodávek a její ministr energetiky Chálid Fálil řekl, že saúdská těžba je teď nejnižší za téměř dva roky.

Kuvajtský ministr ropného průmyslu řekl, že jeho země snížila produkci víc, než v rámci dohody slíbila. Také Irák hlásí snížení vývozu ropy. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak řekl, že i Rusko začíná naplňovat dohodnuté škrty.

Čínská ropná společnost CNPC dnes sdělila, že dovoz ropy do Číny letos vzroste o 5,3 procenta to 396 milionů tun. Celková čínská poptávka dosáhne podle CNPC rekordních 594 milionů tun, uvedla agentura Reuters.