Cena ropy se letos bude držet pod 60 dolary za barel

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Nesteoil.com

Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
6
Fotogalerie

Prosincové rozhodnutí OPEC o snížení těžby ropy v první polovině letošního roku bylo sice razantní, ale předpovědím vývoje cen ropy příliš nepomohlo. Jediné, na čem se analytici shodují, je, že v roce 2017 by ceny měly být stabilnější než v roce předchozím.

Investiční banka Goldman Sachs předpovídá, že ve druhém čtvrtletí letošního roku by se barel americké ropy WTI měl prodávat za 57,50 dolaru. Evropský Brent by měl stát 59 dolarů. Rozhodne, jak se budou země OPEC řídit svým závazkem udržet těžbu o 1,2 milionu barelů denně nižší než loni.

„Pracoval jsem několik let v ústředí OPEC, takže vím, jak tato organizace funguje. Netroufám si odhadnout, jaký dopad bude mít na ceny rozhodnutí OPEC,“ prohlásil v prosinci v Praze šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Analytici Goldman Sachs soudí, že země OPEC a ostatní producenti, kteří dohromady slíbili snížit těžbu o 1,6 milionu barelů, budou závazek dodržovat z 84 procent. Po omezení těžby a výprodeji zásob by se podle výpočtů OPEC měl ke konci prvního pololetí dosavadní přebytek produkce nad spotřebou přehoupnout do deficitu 0,6 milionu barelů denně.

Předpověď na druhou polovinu roku komplikuje fakt, že OPEC až v květnu snížení těžby vyhodnotí a rozhodne, jestli jeho kohouty zůstanou i dál přiškrcené, uvádí poslední zpráva o trhu s ropou vydaná IEA. Pokud bude organizace exportérů ropy pokračovat v dosavadní politice, zůstane nabídka a poptávka vyrovnaná.

Investoři, kteří obchodují s termínovými kontrakty na ropu, vidí cenu americké ropy s dodáním v posledním čtvrtletí letošního roku mezi 56 a 58 dolary za barel. To je o pět dolarů výše, než činí aktuální cena. Brent by se měl podle odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg prodávat na konci roku za 58 dolarů.

Zejména arabské země budou mít důvod držet těžbu kolem 33 milionů barelů za den. Jejich státní rozpočty závislé na příjmech z prodeje ropy jsou už dva roky ve velkých deficitech. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že na nulu by se mohly vrátit až při ceně ropy kolem šedesáti dolarů za barel.

Vše o ropě čtěte zde >>>

Na šedesátidolarové hranici se ovšem mohou do hry vrátit američtí těžaři, kteří ropu získávají frakováním břidlicových ložisek. Po propadu cen od roku 2014 odstavili dvě třetiny vrtů. Celkem Američané těžili na konci loňského roku 8,8 milionu barelů za den.

Banka Citibank ve zprávě pro investory uvedla, že při 60 dolarech za barel by mohla břidlicová těžba rychle vyskočit o půl milionu barelů denně. Některé dřívější odhady expertů dokonce hovořily o tom, že ke spuštění těžby jsou už připravené vrty, které by mohly za den dávat až milion barelů. Právě břidlicový faktor naznačuje, že výrazného růstu cen ropy se svět v dohledné době nedočká.