Ropná společnost Saudi Aramco dosáhla na rekordní zisk. Čínské firmy odchází z USA

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco vykázala v letošním druhém čtvrtletí rekordní zisk přes 1,1 bilionu korun.

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco vykázala v letošním druhém čtvrtletí rekordní zisk přes 1,1 bilionu korun. Zdroj: e15.cz

Eurozóna spadne podle amerických ekonomů do recese v letošním čtvrtém kvartále.
Rusko poprvé od začátku války na Ukrajině částečně otevřelo svůj trh s dluhopisy pro zahraniční investory.
Několik velkých čínských firem se chystá odejít z americké burzy.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 227. den roku, svátek má Hana, před rokem dobylo radikální hnutí Tálibán Kábul a obnovilo tak po bezmála dvacetiletém válečném konfliktu svou vládu nad většinou Afghánistánu.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Ruské bondy opět na prodej, ale jen pro přátele

Rusko dnes poprvé od začátku války na Ukrajině částečně znovuotevřelo svůj trh s dluhopisy pro zahraniční investory. Obchodovat s nimi však budou moci jen ty země, které Moskva nepovažuje za nepřátelské. Do ruských bondů tak zjevně budou investovat jen státy, co dosud neuvalily na Kreml žádné hospodářské sankce, především Čína a Turecko.   

Bloomberg: Eurozóna míří do recese

Eurozóna s největší pravděpodobností spadne do hospodářské recese v letošním čtvrtém kvartále. Vyplývá to z ankety mezi ekonomy, kterou provedla agentura Bloomberg. Podle expertů za to může především rostoucí inflace a nedostatek energetických surovin. Riziko recese je v zemích platících eurem nyní nejvyšší od listopadu roku 2020. Ekonomové přesto neočekávají, že to odradí Evropskou centrální banku od chystaného zvyšování základní úrokové sazby. Ta by se měla v září zvednout o půl procentního bodu.   

Čínské podniky se stahují z americké burzy

Několik významných čínských státních společností, včetně hliníkárenského gigantu Aluminium Corporation of China nebo těžařských firem Sinopec a PetroChina, se hodlá stáhnout z akciového trhu ve Spojených státech. Rozhodnutí o odchodu prý společnosti učinily na základě vlastních podnikatelských úvah. Čína a USA mají dlouhodobé spory ohledně auditorských standardů, které by mohly vyústit ve vyřazení všech čínských podniků z amerických burz. 

Profit Saudi Aramco meziročně vzrostl o 90 procent

Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco zaznamenal v letošním druhém čtvrtletí rekordní zisk ve výši 48,4 miliardy dolarů, více než 1,1 bilionu korun. To je o devadesát procent více než za stejné období v minulém roce. Saudi Aramco profituje zejména z vysokých cen ropy a zemního plynu, které vyhnala nahoru ruská invaze na Ukrajinu. Tučné zisky letos oznámily také západní těžařské společnosti ExxonMobil, Chevron nebo BP.  

Stane se dnes

  • Mělo by skončit rozsáhlé čínské vojenské cvičení kolem ostrova Tchaj-wan, který navštívila pětičlenná delegace amerického Kongresu. 
  • Několik evropských zemí se potýká s požáry. Němečtí hasiči v Saském Švýcarsku nadále likvidují ohniska žhavých uhlíků. 
  • Turecká delegace jedná s americkými politiky ve Washingtonu o možnosti nákupu stíhaček F-16. 
  • Indie si připomíná 75. výročí své nezávislosti na Velké Británii.