Rostovská oblast, sousedící s Donbasem, odvolala výjimečný stav

Ruská jednotka poblíž ukrajinské hranice u Rostova na Donu

Ruská jednotka poblíž ukrajinské hranice u Rostova na Donu Zdroj: ctk/AP

Úřady ruské Rostovské oblasti sousedící s neklidným ukrajinským Donbasem zrušily mimořádný stav, který v hustě osídleném regionu trval víc než rok. Z 55 okresů oblasti platí mimořádný stav už jen v 16 okresech bezprostředně sousedících s „povstaleckými lidovými republikami“ na východě Ukrajiny.

Rostovská oblast byla vystavena silnému náporu uprchlíků, kteří v Rusku hledali útočiště po vypuknutí donbaské vzpoury loni v dubnu. Podle odhadu ruských médií se do Ruska, z velké části za příbuznými, uchýlil až milion běženců. V Rostovské oblasti byl mimořádný stav vyhlášen loni na přelomu června a července. Počátkem letošního roku byl částečně odvolán, ale po krátké době znovu zaveden.

V oblasti podle místních médií vznikly uprchlické tábory, řada ukrajinských běženců se v okolí Rostova na Donu usadila. Dnes už je podle agentury TASS v táborech umístěno jen asi 1200 lidí, celkem je v Rostovské oblasti evidováno 28 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Zrušení mimořádného stavu označují komentáře ruských novin za důkaz uklidnění situace po příměří vyhlášeném počátkem září. Z donbaské fronty se postupně stahují těžké zbraně, dnes například byla odsunuta povstalecká výzbroj z Novoazovska na jihu Doněcké oblasti. Ve čtvrtek mají povstalci v plánu vyvézt zbraně ze strategického města Horlivka.