Roztávání ledů? Minsk uspořádá summit k ukrajinské krizi

Bělorusko uspořádá summit k ukrajinské krizi za účasti prezidentů Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Podle zpráv z Bruselu dorazí i delegace Evropské unie v čele s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou.

Podle běloruského ministerstva zahraničí má být schůzka příští týden věnována kromě diskuse o ozbrojeném konfliktu na východě Ukrajiny i otázkám spojeným s asociační smlouvou Ukrajiny a EU a problémům energetické bezpečnosti. V Bruselu mluvčí Evropské komise oznámil, že do Minska pojede kromě Ashtonové i eurokomisař pro obchod Karel de Gucht a komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Informaci o běloruském návrhu na summit poskytl novinářům poprvé v polovině srpna prezident Alexandr Lukašenko. „Všichni do Minska přijedou a jsou připraveni se setkat s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem,“ řekl tehdy Lukašenko.

Porošenko potvrdil účast

Dnešní informaci běloruského ministerstva zahraničí potvrdil na svých webových stránkách i úřad běloruského prezidenta. Kreml vzápětí oznámil, že do běloruské metropole příští úterý zamíří prezident Vladimir Putin.

Účast potvrdil i ukrajinský prezident Petro Porošenko, který v telefonickém rozhovoru s předsedou Evropské komise Josém Barrosem ocenil, že EK vysílá na minskou schůzku hned tři své členy. „Takový bezprecedentní krok se jeví potvrzením solidarity a podpory Ukrajiny ze strany Evropské unie,“ uvedl Porošenko podle agentury Interfax-Ukrajina.

Provokace a předčasné spekulace

Postěžoval si současně na „pokračující provokace Ruska, které mají vyostřit bezpečnostní situaci v regionu“. Porošenko poukázal na pondělní útok separatistů na konvoj s uprchlíky z Luhanska, při kterém řada lidí přišla o život. José Barroso podle ukrajinského komuniké odsoudil tento zločin a vyzval k neprodlenému objektivnímu vyšetřování. Porošenko ujistil, že se tak stane a viníci tragédie budou potrestáni.

Porošenkův blízký spolupracovník Valerij Čalyj podle agentury Reuters uvedl, že ukrajinská delegace přijede do Minsku s „novými přístupy, které dovolí jednat o postupu od války k míru“. Informace o minském summitu vyvolala spekulace o možném přímém jednání Putina s Porošenkem. Kreml v krátké zprávě uvedl, že šéfa Kremlu čeká v Minsku „řada dvoustranných setkání“. V pondělí kremelský mluvčí Dmitrij Peskov novinářům sdělil, že spekulace o rusko-ukrajinském summitu jsou v nynější situaci předčasné.